Υστατη προσπάθεια για κυβέρνηση στην Ιταλία

Υστατη προσπάθεια για κυβέρνηση στην Ιταλία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η πολιτική νίκη του τέως πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, με την απόρριψη των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στο κόμμα και στο Κίνημα 5 Αστέρων από τα όργανα του Δημοκρατικού Κόμματος, οδήγησε χθες σε νέα δεδομένα στην ιταλική πολιτική σκηνή. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την πρόσκληση του πρόεδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για έναν τελευταίο γύρο διερευνητικών επαφών, τη Δευτέρα 7 Μαΐου, δείχνει ότι έχει φθάσει η ώρα να εξεταστούν οι πιθανότητες συμμετοχής του Δημοκρατικού Κόμματος σε συγκυβέρνηση με την Κεντροδεξιά.

«Εφθασε ο καιρός για εντολή στον συνασπισμό που κέρδισε τις εκλογές, όχι μόνο γιατί πήρε 37% των ψήφων αλλά και γιατί, όπως συμβαίνει πάντα στις δημοκρατίες, αυτό που μετράει είναι οι έδρες και εμείς έχουμε το 43% των εδρών», δήλωσε ο γερουσιαστής της Φόρτσα Ιτάλια Πάολο Ρομάνι. «Ηρθε η στιγμή να διερευνήσουμε εις βάθος τη δυνατότητα μιας πολιτικής κυβέρνησης της Κεντροδεξιάς. Μας λείπουν 20 γερουσιαστές και περίπου 50 βουλευτές. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα».

Οι αντιστάσεις στο σενάριο αυτό εκφράστηκαν χθες από τον μεταβατικό επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Μαουρίτσιο Μαρτίνα. «Το θέμα για εμάς δεν μπορεί ποτέ να είναι να υποστηρίξουμε κοινή πορεία με τους Σαλβίνι, Μπερλουσκόνι και Μελόνι, ενώ ακόμη πιο αδύνατη είναι μια κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση της Λέγκας», είπε.

Σε περίπτωση που οι προσπάθειες αυτές αποβούν άκαρπες, ο πρόεδρος Ματαρέλα θα υποχρεωθεί να προκηρύξει νέες εκλογές. Πηγές από το προεδρικό μέγαρο ανέφεραν ότι ο Ματαρέλα έχει απορρίψει την πρόταση του Κινήματος 5 Αστέρων για εκλογές τον Ιούνιο, με την ελπίδα αυτές να γίνουν τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2019 και έχουν αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες τα οικονομικά στοιχεία της χώρας. Οι πολιτικές συζητήσεις γίνονται με φόντο το μεγάλο δημόσιο χρέος της χώρας, σε συνδυασμό με τις παραινέσεις της Κομισιόν, που εκφράστηκαν εκ νέου τις τελευταίες ημέρες, για περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή