ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς: Σκληρός, αλλά όχι αρκετά

Σολτς: Σκληρός, αλλά όχι αρκετά

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού αποκάλυψε η δημοσίευση του πρώτου προϋπολογισμού της νεοσύστατης γερμανικής κυβέρνησης, με τους Χριστιανοδημοκράτες να μην εκτιμούν τη «σκληρή» γραμμή περιστολής δαπανών του Ολαφ Σολτς, εφόσον δεν αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες όσο θα επιθυμούσαν.

O προϋπολογισμός του 2018, που καταρτίστηκε αργά λόγω της καθυστέρησης στον σχηματισμό κυβέρνησης, προβλέπει έσοδα και έξοδα 341 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς έμεινε πιστός στην κληρονομιά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού προέχει των δημοσίων επενδύσεων.

Ο Σολτς ανακοίνωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός «περιλαμβάνει δραματική αύξηση των αμυντικών δαπανών και πρόβλεψη ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Οι προηγούμενοι υπουργοί θα ήταν ενθουσιασμένοι με τόσο μεγάλη αύξηση επενδύσεων στα υπουργεία τους», είπε.

Το σχόλιο απευθυνόταν στη συνάδελφό του από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία κατέστησε σαφές ότι προσδοκούσε περισσότερα. «Χρειαζόμαστε στέρεη οικονομική προοπτική για την εξωτερική μας ασφάλεια», είπε η υπουργός, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται συμπληρωματικά κονδύλια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των αιτίων που οδηγούν στην προσφυγιά, τη σταθεροποίηση των χωρών που γειτνιάζουν με την Ευρώπη και τις ειρηνευτικές αποστολές των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ποσοστό 1,27% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ η Φον ντερ Λάιεν πρότεινε 1,5%. Η σταδιακή αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ αποτελεί αίτημα της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο.

«Δεν θα εμπλακούμε σε κούρσα εξοπλισμών», αντέτεινε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες. Στην εφημερίδα FAZ, ο σχολιαστής Χόλγκερ Στέλτσνερ υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του Σολτς υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς, επειδή προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι νέοι. Αντίθετα, το ινστιτούτο Εurointelligence χαρακτήρισε την επιμονή του Σολτς στη μείωση των δημόσιων επενδύσεων ως «μεγάλο βήμα προς την επόμενη ευρωπαϊκή κρίση».