Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν επισήμως την υποψηφιότητα Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης

Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν επισήμως την υποψηφιότητα Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαοκτώ Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στις ΗΠΑ, προτείνουν ως υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019, τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με επιστολή που υπέγραψαν. Στην επιστολή υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αξίζει αυτή την διάκριση ως αναγνώριση των προσπαθειών του για την ειρήνη και την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου. 

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος που αξίζει την αναγνώριση της Επιτροπής για το 2019 από τον Πρόεδρο Τραμπ για τις διαρκείς προσπάθειές του να φέρει την ειρήνη στον κόσμο μας», επισημαίνεται στην εν λόγω επιστολή.

Η επιστολή έχει ήδη αποσταλεί στην επιτροπή των βραβείων Νόμπελ στην Νορβηγία. 

Σε αντίστοιχη πρόταση είχε προχωρήσει προ ημερών ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος  σημείωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του θα πρέπει να βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του τερματισμού της πολυετούς διένεξης με την Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά της Πιονγκγιάνγκ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να κερδίσει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αυτό που επιθυμούμε είναι μόνο η ειρήνη», είπε ο Μουν σε συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, σύμφωνα με αξιωματούχο της προεδρικής κατοικίας που ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο Τραμπ δήλωσε: «Ο πρόεδρος Μουν ήταν πολύ ευγενικός προτείνοντάς το. Πιστεύω ότι ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους του να κάνει αυτή τη δήλωση όμως το βασικό είναι να τα καταφέρουμε. Θέλω την ειρήνη». 

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν περί «κλεισίματος» των εγκαταστάσεων πυρηνικών δοκιμών της χώρας του τον Μάιο και να καλέσει στη Βόρεια Κορέα Αμερικανούς ειδικούς ώστε να παρευρεθούν στο γεγονός, δεν «έπεισαν» τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πιθανότητα επίτευξης μιας πυρηνικής συμφωνίας με την Πιονγκγιάνγκ.

Η δέσμευση του Βορειοκορεάτη ηγέτη, την οποία ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική προεδρία, αποτελεί την τελευταία ένδειξη των θετικών διπλωματικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες στην κορεατική χερσόνησο, με κορυφαία την ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και της Νότιας Μουν Τζε-ιν, κατά την οποία συμφώνησαν να εξασφαλίσουν μέσω της «πλήρους αποπυρηνικοποίησης», «μια μη πυρηνική κορεατική χερσόνησο».

Τέλος, υπό επεξεργασία βρίσκονται οι λεπτομέρειες της ιστορικής επίσης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου. Παρόλα αυτά, δεν έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής, συμφωνία βάσει της οποίας η Βόρεια Κορέα εγκαταλείπει πλήρως το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή