Τουρκία: Το φάντασμα του Γκιουλέν στις εκλογές

Τουρκία: Το φάντασμα του Γκιουλέν στις εκλογές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διερευνηθεί πιθανή υποστήριξη υποψηφίων της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου από το εκτός νόμου δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ζήτησε, χθες, ο ηγέτης του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο ακροδεξιός πολιτικός και σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών να διερευνήσουν αν το δίκτυο Γκιουλέν βοήθησε υποψηφίους να συγκεντρώσουν υπογραφές πολιτών, ώστε να τους δοθεί το πράσινο φως από την κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Η εκλογική νομοθεσία επιτρέπει την ανάδειξη προεδρικών υποψηφίων είτε από την κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος είτε από τουλάχιστον 100.000 πολίτες. Η χθεσινή κίνηση του Μπαχτσελί στρέφεται πρωτίστως εναντίον της Μεράλ Ακσενέρ, η οποία αποχώρησε την περυσινή χρονιά από το ΜΗΡ και σήμερα εμφανίζεται ως η πιο απειλητική αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές. Η Ακσενέρ διέθετε τον ελάχιστο αριθμό βουλευτών που χρειαζόταν για να κατοχυρώσει την υποψηφιότητά της, προτίμησε όμως να συγκεντρώσει υπογραφές, καθώς οι εν λόγω βουλευτές είχαν «παραχωρηθεί» από το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης από τον ηγέτη του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το δίκτυο Γκιουλέν έχει ενοχοποιηθεί για το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα του Ιουλίου του 2016. Με δεδομένο ότι ο Μπαχτσελί λειτούργησε ως προπομπός του Ερντογάν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εύλογα τίθεται το ερώτημα κατά πόσον η χθεσινή πρωτοβουλία του προοιωνίζεται αυταρχικά μέτρα εναντίον της Ακσενέρ ή και άλλων υποψηφίων.

Σε χθεσινή συνεδρίασή της, η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ (316 βουλευτές) αποφάσισε ομόφωνα να ανακηρύξει τον Ταγίπ Ερντογάν υποψήφιο, όπως και αναμενόταν. Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε τον Ερντογάν «προστάτη όλων των καταπιεσμένων». Σήμερα, στις 10 το πρωί αναμένεται να ανακοινωθεί ο υποψήφιος του CHP, με τα τελευταία ρεπορτάζ να πιθανολογούν ότι θα πρόκειται για τον Μουχαρέμ Ιντσε, από τα κορυφαία ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Στο μεταξύ, έγινε χθες γνωστό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί σύντομα στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο των προσπαθειών γεφύρωσης των αντιθέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων στο Συριακό και στο Κουρδικό. Τέλος, δικαστήριο αθώωσε, χθες, την πρώην Μις Τουρκία Ιτίρ Εσέν, η οποία είχε κατηγορηθεί ότι προσέβαλε, μέσω Twitter, τα θύματα του αποτυχημένου πραξικοπήματος – κατηγορία που της στοίχισε την αφαίρεση του τίτλου της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή