Μέγκαν Μαρκλ και Ουάλις Σίμσον: Δυο διαζευγμένες Αμερικανίδες, δυο διαφορετικοί κόσμοι

Μέγκαν Μαρκλ και Ουάλις Σίμσον: Δυο διαζευγμένες Αμερικανίδες, δυο διαφορετικοί κόσμοι

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είσοδος της Μέγκαν Μαρκλ στη βρετανική βασιλική οικογένεια ήταν η αντίστροφη εικόνα από την υποδοχή που επιφυλάχθηκε σε μια άλλη διαζευγμένη Αμερικανίδα, την Ουάλις Σίμσον, η παραμικρή αναφορά στην οποία προκαλεί ακόμη και σήμερα ανατριχίλα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Σαφής ένδειξη ότι οι καιροί και τα ήθη άλλαξαν τα τελευταία 80 χρόνια: ενώ η Ουάλις Σίμσον έκανε τη βρετανική μοναρχία να τρέμει, η Μέγκαν Μαρκλ θεωρείται ως φρέσκος άνεμος εκσυγχρονισμού του θεσμού.

Το 1936, λίγους μόλις μήνες αφότου στέφθηκε βασιλιάς, ο Εδουάρδος Η΄ αναγκάστηκε να παραιτηθεί για να παντρευτεί την Ουάλις, προκαλώντας έναν σεισμό που συντάραξε το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ογδόντα και πλέον χρόνια μετά, ο πρίγκιπας Χάρι θα παντρευτεί την αγαπημένη του, στις 19 Μαΐου στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Γουίνδσορ -στην ίδια εκκλησία όπου τελέστηκε η κηδεία της Ουάλις το 1986. Η Δούκισσα του Γουίνδσορ είναι θαμμένη σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών από εκεί, δίπλα στον σύζυγό της, τον βασιλιά που προτίμησε εκείνη αντί για το θρόνο του, στο βασιλικό κοιμητήριο της έπαυλης Φρόγκμορ. Και άλλη σύμπτωση; το βράδυ της 19ης Μαΐου στην έπαυλη αυτή θα δοθεί η δεξίωση προς τιμή των νεόνυμφων.

Μέγκαν Μαρκλ και Ουάλις Σίμσον: Δυο διαζευγμένες Αμερικανίδες, δυο διαφορετικοί κόσμοι-1

«Ακούστε προσεκτικά τη χορωδία τη στιγμή που θα διασχίζουν την εκκλησία η Μέγκαν με τον Χάρι», προτρέπει ο Άντριου Μόρτον, ο βασιλικός βιογράφος και χρονικογράφος, προβλέποντας ότι όσοι το κάνουν θα ακούσουν τον βασιλιά Εδουάρδο «να στριφογυρίζει στον τάφο του». Γιατί, επειδή ήθελε να παντρευτεί μια διαζευγμένη Αμερικανίδα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο ενώ σήμερα μια άλλη διαζευγμένη Αμερικανίδα γίνεται δεκτή με ανοιχτές αγκάλες στην οικογένεια.

Οι ομοιότητες όμως σταματούν εκεί. Ο Μόρτον, που έχει γράψει τη βιογραφία της πριγκίπισσας Νταϊάνας, της Ουάλις και, πρόσφατα, της Μέγκαν, επισημαίνει τις τεράστιες διαφορές της μιγάδας ηθοποιού από το Λος Άντζελες με την κοσμική ζωντοχήρα από τη Βαλτιμόρη.

«Η οικογένεια της Ουάλις είχε σκλάβους ενώ στην οικογένεια της Μέγκαν ήταν σκλάβοι», είπε αναφερόμενος στους προγόνους των δύο γυναικών. Η 36χρονη Μέγκαν Μαρκλ έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στον φιλανθρωπικό τομέα, ιδίως στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. «Θα μπορούσε να είναι διπλωμάτις, πολιτικός, δικηγόρος. Είναι σίγουρα έτοιμη για τη βασιλική οικογένεια, το έχει αποδείξει», συνέχισε.

Η Ουάλις, από την άλλη, θεωρείτο πολιτικά, θρησκευτικά, κοινωνικά και ηθικά ακατάλληλη για βασίλισσα. Αν ο Εδουάρδος επέμενε να παραμείνει βασιλιάς με εκείνην στο πλευρό του, αψηφώντας τη γνώμη του πρωθυπουργού της εποχής Στάνλεϊ Μπάλντουιν, η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί και η χώρα θα οδηγείτο σε συνταγματική κρίση. Αλλά υποχώρησε και το ζεύγος παντρεύτηκε τελικά στη Γαλλία, κοντά στην Τουρ, το 1937. Πέρασαν τα χρόνια της εξορίας κυρίως στο Νεϊγί-σιρ-Σεν, κοντά στο Παρίσι, ζώντας σε μεγάλο βαθμό σε βάρος πλούσιων φίλων τους. Συμμετείχαν σε κάποιες σπάνιες επίσημες εκδηλώσεις αλλά ο πάγος με τη βασιλική οικογένεια ουσιαστικά δεν έσπασε ποτέ.

Επειδή έβαλε το προσωπικό συμφέρον του πάνω από εκείνο της πατρίδας του ο Εδουάρδος άφησε μια εικόνα εγωισμού που ο αδελφός και διάδοχός του, ο Γεώργιος Στ΄, προσπάθησε να σβήσει υιοθετώντας άκρως αντίθετη στάση: πάνω απ' όλα το καθήκον. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η κόρη του, η Ελισάβετ Β΄ που, στα 92, της, θεωρεί βλασφημία την παραίτηση.

Οι ιστορίες της Μέγκαν και της Ουάλις δείχνουν με σαφήνεια τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη δυναστεία των Γουίνδσορ αλλά και στη βρετανική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες: τέσσερις στους δέκα γάμους καταλήγουν σε διαζύγιο και τρία από τα τέσσερα παιδιά της Ελισάβετ χώρισαν επίσης. Ο πρίγκιπας Κάρολος, πατέρας του Χάρι και διάδοχος της Ελισάβετ, χώρισε και ξαναπαντρεύτηκε το 2005 με την Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς, μια διαζευγμένη γυναίκα.

Όσο για τη βρετανική αριστοκρατία, αντιμετωπίζει πλέον με λιγότερο σνομπισμό τους γάμους με Αμερικανούς ή με κοινούς θνητούς.

Η αμερικανική υπηκοότητα της Ουάλις ήταν άλλος ένας λόγος για να πέσει σε δυσμένεια. Σήμερα όμως, όπως σχολιάζει ο Ρίτσαρντ Φιτζγουίλιαμς, δημοσιογράφος ειδικευμένος σε θέματα βασιλικών οίκων, ο γάμος του Χάρι με τη Μέγκαν θεωρείται ως «η ύψιστη εκδήλωση της ειδικής σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή