Το άγαλμα του Μαρξ διχάζει τη γενέτειρά του

Το άγαλμα του Μαρξ διχάζει τη γενέτειρά του

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Κάτω ο Καπιταλισμός» από τη μία και «o πατέρας όλων των δικτατόρων» από την άλλη, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τρίερ μέσα σε αρκετά πολωμένη ατμόσφαιρα την οποία επέτεινε η παρουσία ενός καινούριου γλυπτού του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου.

Το χάλκινο γλυπτό, ύψους 5 μέτρων συμπεριλαμβανομένης της βάσης του, αποτελεί δωρεά της Κίνας για τον εορτασμό των 200 ετών από τη γέννηση του θεμελιωτή του Κομμουνισμού.

Ο Μαρξ έζησε τα πρώτα 17 χρόνια της ζωής του στο Τρίερ, μία μικρή πόλη στα δυτικά της Γερμανίας, το δημοτικό συμβούλιο της οποίας αποφάσισε από τον Μάρτιο του 2017 την αποδοχή της δωρεάς με ψήφους 42 υπέρ και 7 κατά.

Το άγαλμα του Μαρξ διχάζει τη γενέτειρά του-1

Ο δήμαρχος της πόλης  Βόλφραμ Λάιμπε αναφερόμενος στη σημερινή διαδήλωση σημείωσε:

«Στη Γερμανία έχουμε τέτοιες καταστάσεις με δύσκολες και περίπλοκες προσωπικότητες της Ιστορίας ξανά και ξανά. Θέλουμε να τις κρύβουμε στο δάσος. Ήταν λοιπόν μια  συνειδητή πράξη  να φέρουμε ξανά τον Καρλ Μαρξ στην πόλη. Δεν πρέπει να τον κρύβουμε».

Το άγαλμα του Μαρξ διχάζει τη γενέτειρά του-2

Αν  και πολλοί θεωρούν το άγαλμα σαν αναγνώριση του Τρίερ ως πατρίδας του πλέον διάσημου τέκνου του, άλλοι υποστηρίζουν ότι αποδεχόμενη την προσφορά της Κίνας  δείχνει αδιαφορία στην κριτική που δέχεται η μεγάλη ασιατική χώρα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το άγαλμα εικονίζει τον Μαρξ σκεπτικό να κρατάει ένα βιβλίο στο χέρι.

«Ναι είμαστε στο πλευρό ενός παιδιού της πόλης μας. Και αντιμετωπίζουμε τον Καρλ Μαρξ με έναν ενεργό και εποικοδομητικό τρόπο. Είμαστε χαρούμενοι για το δώρο αυτό που είναι μια χειρονομία φιλίας», δήλωσε από την πλευρά της η  Μαλού Ντράιερ  πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανίας – Παλατινάτου όπου ανήκει διοικητικά το Τρίερ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή