Σεξ, ψέματα και εκστρατείες του κ. Τραμπ

Σεξ, ψέματα και εκστρατείες του κ. Τραμπ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πότε μια υπόθεση συζυγικής απιστίας γίνεται πολιτικό ζήτημα; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό καλείται να διερευνήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ μετά την παραδοχή του συνηγόρου του, πρώην δημάρχου Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, ότι ο Τραμπ γνώριζε για τα 130.000 δολάρια που έλαβε η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς με αντάλλαγμα τη σιωπή της.

Μέχρι τη δήλωση αυτή, που έγινε στον «αέρα» του Fox News, η χώρα είχε μείνει στην κατηγορηματική διάψευση του Τραμπ και στην ανακοίνωση του δικηγόρου Μάικλ Κόεν ότι αυτός κατέβαλε το ποσόν με δική του πρωτοβουλία. Η Ντάνιελς υποστηρίζει ότι αν η συμφωνία εμπιστευτικότητας που υπέγραψε με τον Κόεν δεν ήταν σε γνώση του Τραμπ, δεν ισχύει, ενώ προσπαθεί δικαστικά να την κηρύξει άκυρη. Εχει μάλιστα προσφερθεί να επιστρέψει τις 130.000 δολάρια, προσβλέποντας σε μεγαλύτερο ποσό, από τα δικαιώματα του βιβλίου που σκοπεύει να γράψει.

Ο Τραμπ μιλάει για «απόπειρα εκβιασμού με ψευδείς κατηγορίες περί ερωτικής σχέσης» και υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους συμφωνίες εμπιστευτικότητας «είναι πολύ συχνές μεταξύ διασημοτήτων και ανθρώπων μεγάλου πλούτου». Το ζήτημα, ωστόσο, για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι ότι η μεταβίβαση των χρημάτων έγινε τις παραμονές των εκλογών του 2016 και ως εκ τούτου ενδέχεται να παραβιάζει τη νομοθεσία περί χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών. Ο Αντριου Χέρμαν, δικηγόρος ειδικευμένος στη νομοθεσία αυτή, είπε στους Financial Times ότι το πρόβλημα ξεκινάει αν προσδιοριστεί ότι η πληρωμή δεν εξυπηρετούσε τη διευθέτηση προσωπικού ζητήματος, αλλά την επίτευξη πολιτικού στόχου.

Εξάλλου, ακόμη και χωρίς να αποδειχθεί ότι ο Τραμπ γνώριζε για την πληρωμή, οι 130.000 μπορεί να θεωρηθούν παράνομη, μη δεδηλωμένη προσφορά του Μάικλ Κόεν στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Αν, από την άλλη πλευρά, ισχύουν οι δηλώσεις του Τζουλιάνι, σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ ξεπλήρωσε τις 130.000 στον Κόεν σταδιακά, στο πλαίσιο δικηγορικής αμοιβής 420.000 δολαρίων, μπορεί να καταπίπτει η κατηγορία της παράνομης ενίσχυσης, αλλά γεννώνται ακόμη περισσότερα ερωτήματα ως προς τις υπηρεσίες που προσέφερε ο Κόεν για να λάβει τέτοιου είδους αμοιβή. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ εικάζουν ότι η διαφορά αποκρύπτει και άλλες συμφωνίες εμπιστευτικότητας.

Πέραν όλων αυτών, μία ημέρα πριν από τη δήλωση Τζουλιάνι, εμφανίστηκε στην τηλεόραση ο πρώην γιατρός του Τραμπ, Χάρολντ Μπόρνσταϊν, και δήλωσε ότι η γνωμάτευση με την οποία διαπίστωνε ότι ο Τραμπ «είναι ο πιο υγιής άνθρωπος που αναλαμβάνει ποτέ την προεδρία των ΗΠΑ» ήταν εξ ολοκλήρου υπαγορευμένη από τον πρόεδρο. Η ανάγνωση της γνωμάτευσης, που έβριθε διατυπώσεων στον υπερθετικό βαθμό, παρουσιάζει σίγουρα μεγάλες ομοιότητες με τον τρόπο έκφρασης του Ντόναλντ Τραμπ. Το ποια είναι η πραγματική κατάσταση της υγείας του προέδρου οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να το πληροφορηθούν, καθότι ένοπλοι αστυνομικοί εισήλθαν στο ιατρείο του Μπόρνσταϊν και αφαίρεσαν τους σχετικούς φακέλους.

Μια άλλη αποκάλυψη, αντιθέτως, εμφανίζεται να ευνοεί τον Λευκό Οίκο. Τη Δευτέρα, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δημοσίευσαν τον κατάλογο των ερωτήσεων που σκοπεύει να υποβάλει στον Ντόναλντ Τραμπ ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Μιούλερ ερευνά κατά πόσον υπήρξε προεκλογική συνεργασία του περιβάλλοντος Τραμπ με τη Ρωσία και κατά πόσον ο πρόεδρος προσπάθησε να παρεμποδίσει τις έρευνες. Το ερωτηματολόγιο που διέρρευσε δείχνει ότι ο Μιούλερ σκοπεύει να ρωτήσει τον Αμερικανό πρόεδρο όχι μόνο τι έκανε σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, αλλά και ποιες ήταν οι απόψεις του και οι μύχιες σκέψεις του για μια σειρά ζητημάτων. Ο κατάλογος φάνηκε σε ορισμένους τόσο υπερβολικός, ώστε να εκτιμήσουν ότι πιθανώς να διέρρευσε από τον ίδιο τον Λευκό Οίκο, ώστε να ενισχυθεί το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος υπόκειται σε κυνήγι μαγισσών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή