Ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε με την Τερέζα Μέι για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε με την Τερέζα Μέι για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε το Σάββατο με τη συντηρητική πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι κυρίως για το ζήτημα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μία εβδομάδα πριν o αμερικανός πρόεδρος ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία ή όχι, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει ως τη 12η Μαΐου εάν οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε υπογραφτεί το 2015 και επέβαλε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα άρση μέρους των κυρώσεων που επιβάλλονταν στη χώρα. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν στις αρχές του μήνα ότι ο Τραμπ έχει κατ' ουσίαν αποφασίσει να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία.

Ωστόσο, κατά τους ίδιους αξιωματούχους, δεν αποκλείεται ο Τραμπ να αναζητήσει έναν τρόπο οι ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν τελείως τη συμφωνία που είχε συναφθεί ανάμεσα στην ομάδα 5+1 (πέραν των ΗΠΑ, σε αυτή συμμετέχουν οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, καθώς και η Γερμανία) και το Ιράν.

Η Βρετανία, η Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν ότι το ΚΟΣΔ είναι ο καλύτερος τρόπος για εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο της Μέι στα τέλη Απριλίου. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, προέτρεψε τον αμερικανό ομόλογό του να μην αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία, ωστόσο δήλωσε εξαιρετικά απαισιόδοξος ως προς αυτό.

Στη συνδιάλεξή του με τη Μέι, ο Τραμπ «υπογράμμισε τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ» πυρηνικό οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις προσπάθειες με σκοπό η Βόρεια Κορέα να αποπυρηνικοποιηθεί. «Καθώς συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την επικείμενη σύνοδό του με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε την έμφαση στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Τραμπ έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή