ΚΟΣΜΟΣ

Τοποθετήθηκαν οι πινακίδες της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Τοποθετήθηκαν οι πινακίδες της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Τουλάχιστον τρεις πινακίδες με την ένδειξη «Αμερικανική Πρεσβεία» τοποθετήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ ενόψει της έναρξης λειτουργίας της στην πόλη την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters οι πινακίδες τοποθετήθηκαν στο νότιο τμήμα της Ιερουσαλήμ, κοντά στο κτίριο του αμερικανικού προξενείου, το οποίο θα στεγάσει την πρεσβεία.

Η επιγραφή είναι στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα αραβικά.

Τοποθετήθηκαν οι πινακίδες της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ-1

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πρεσβεία θα μεταφερθεί επίσημα από το Τελ Αβίβ στις 14 Μαϊου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πέρυσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, θέτοντας σε κίνηση τη μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και συνάμα προκαλώντας κύμα οργής στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και γενικότερα σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Τοποθετήθηκαν οι πινακίδες της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ-2

Οι ΗΠΑ έγιναν έτσι η πρώτη χώρα στην ιστορία που αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους και μάλιστα χωρίς να τη διακρίνει σε δυτική και ανατολική. Ο πρόεδρος του Κράτος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, έχει δηλώσει ότι πλέον δεν αναγνωρίζει τις ΗΠΑ ως διαμεσολαβητή για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστινίων, καθώς θεωρεί ότι πλέον μεροληπτούν ανοιχτά υπέρ του Ισραήλ.