ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αντίποινα για τα F-35

Τουρκία: Αντίποινα για τα F-35

ΑΓΚΥΡΑ. «Επονείδιστες και εμετικές» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πάστορας Αντριου Μπράνσον τις κατηγορίες που του προσάπτει η τουρκική δικαιοσύνη, σε μία υπόθεση που παρακολουθείται πολύ στενά από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει παραδεχθεί ότι θα επιθυμούσε ανταλλαγή του Μπράνσον με τον Τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ. «Βοηθάω Σύρους πρόσφυγες και λένε ότι βοηθάω το PKK. Χτίζω μια εκκλησία και μου λένε ότι πήρα βοήθεια από το δίκτυο του Γκιουλέν», είπε ο Μπράνσον στο δικαστήριο, κάνοντας λόγο για «πλήρη αντιστροφή». Εν τω μεταξύ, με απροσδιόριστου χαρακτήρα «αντίποινα» απείλησε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που αναστείλουν προσωρινά τις πωλήσεις όπλων στη χώρα του. Η σχετική διάταξη εμπεριέχεται στον φετινό νόμο περί αμυντικών δαπανών, λεπτομέρειες του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Στην πρόταση περιλαμβάνεται η αναστολή της παράδοσης των αεροσκαφών νέας γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ως απάντηση στην προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία.

«Αν κάνουν τέτοιο βήμα τη στιγμή που προσπαθούμε να αναθερμάνουμε τις διμερείς μας σχέσεις, σίγουρα θα υπάρξει απάντηση από την Τουρκία. Δεν είναι πια η Τουρκία που ξέρατε», είπε ο Τσαβούσογλου στο CNN Turk. «Η Τουρκία δεν είναι στις διαταγές σας, είναι ανεξάρτητη χώρα».

Παράλληλα με τη σκληρή ρητορική, ο Τσαβούσογλου επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι S-400 θα είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, όχι της Ρωσίας, και ότι δεν θα στραφούν εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ. «Κανένα αμυντικό σύστημα, κανένα όπλο που προμηθευόμαστε ή παράγουμε στην Τουρκία δεν θα ταυτοποιήσει χώρες του ΝΑΤΟ ως εχθρούς», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ».

Ο τουρκικός στρατός επέχει σημαντικό ρόλο στο προεκλογικό μανιφέστο που παρουσίασε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, υποσχόμενος «νέες επιχειρήσεις εκκαθάρισης των συνόρων μας, μετά την Ασπίδα του Ευφράτη και τον Κλάδο Ελαίας».

Ενόψει εκλογών, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP πραγματοποίησε άνοιγμα προς τους Κούρδους, που παραδοσιακά αντιμετωπίζονταν ως εχθροί από το κεμαλικό κράτος. «Το HDP (φιλοκουρδικό κόμμα) είναι κι αυτοί παιδιά του έθνους μας, το AKP (το κόμμα του Ερντογάν) είναι κι αυτοί παιδιά αυτής της χώρας.

Μην κρατάτε τον Ντεμιρτάς στη φυλακή, ας ανταγωνιστούμε σαν άνδρες», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντσέ. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι ο φυλακισμένος επικεφαλής του HDP.