Υπέρ της συμφωνίας με το Ιράν και η Βρετανία

Υπέρ της συμφωνίας με το Ιράν και η Βρετανία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η εκστρατεία του Ισραήλ με στόχο να πεισθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει επηρεάσει την άποψη των Ευρωπαίων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είναι ο τρίτος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Αγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον με στόχο να πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία.

«To να κρατήσουμε τους περιορισμούς που θέτει η συμφωνία στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την επιθετική συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή. Είμαι βέβαιος για ένα πράγμα: όλες οι διαθέσιμες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Το πιο σοφό θα ήταν να βελτιώσει κανείς τις χειροπέδες αντί να τις σπάσει», έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο Ροχανί, το Ιράν ποντάρει περισσότερο στη στάση της Ευρώπης παρά των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «είτε θα αποσυρθεί από τη συμφωνία είτε θα τη σαμποτάρει».

«Αν αποσυρθούν, σύντομα θα καταλάβουν ότι πρόκειται για σφάλμα ιστορικών διαστάσεων, για το οποίο θα μετανιώσουν», είπε ο Ροχανί.

«Αν μπορούμε να πάρουμε αυτά που θέλουμε από μία συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ, τότε το Ιράν θα παραμείνει στη συμφωνία. Θέλουμε εγγύηση των συμφερόντων μας από όλους τους υπογράφοντες, πλην των Αμερικανών».

O επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, Αλί Καρντόρ, διεμήνυσε επίσης ότι σε περίπτωση απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία ενδέχεται να συναντήσει εμπόδια η υλοποίηση της επένδυσης 4,8 δισ. δολαρίων της γαλλικής εταιρείας Total στο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιο Παρς, ενδεχόμενο κατά το οποίο την Total θα αντικαταστήσει η κινεζική CNPC.

Ενόψει της ανακοίνωση της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ, στις 12 Μαΐου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου υποστήριξε πως δεν έχει σημασία η συμμόρφωση του Ιράν με τους όρους της συμφωνίας. «Αν δεν παραβιάζεις μια επικίνδυνη συμφωνία, παραμένει επικίνδυνη», είπε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή