Eνας χρόνος Εμανουέλ Μακρόν

Eνας χρόνος Εμανουέλ Μακρόν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Κρίσιμο ρόλο στη διεθνή σκηνή διαδραματίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ένα μόλις χρόνο μετά την εκλογή του, έχοντας αναδειχθεί σε εκπρόσωπο της Ευρώπης και σε υπερασπιστή των δυτικών αξιών.

Η ρητορική δεινότητα και το ταλέντο του Μακρόν να κάνει φίλους, ακόμη και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δεν μοιάζει όμως να συγκινούν τα συνδικάτα στη χώρα του. Η δημοτικότητα του 40χρονου Μακρόν έχει σημειώσει αισθητή πτώση, με μόλις 40% των Γάλλων να δηλώνουν σε χθεσινή σφυγμομέτρηση του περιοδικού Le Point ότι έχουν καλή άποψη για τον πρόεδρο. Η υποχώρηση των ποσοστών αυτών είναι, ωστόσο, αναμενόμενη, καθώς ο Μακρόν υιοθέτησε σειρά σκληρών μεταρρυθμίσεων με στόχο την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας της Γαλλίας και την κατάργηση παραδοσιακών αγκυλώσεων στον δημόσιο τομέα.

Η μεταρρύθμιση της εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων της Γαλλίας, SNCF, έχει οδηγήσει σε απεργιακό κύμα, με τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών να βρίσκονται επί ποδός πολέμου για να αντιμετωπίσουν αυτό που αποκαλούν «ύπουλη στρατηγική ιδιωτικοποίησης». Σε χθεσινή σύσκεψη με τους επικεφαλής των συνδικάτων, ο πρόεδρος Μακρόν και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ απέτυχαν να εξασφαλίσουν την αναστολή των κινητοποιήσεων στους σιδηροδρόμους. Την ίδια στιγμή, τα συνδικάτα εργαζομένων του ομίλου του εθνικού αερομεταφορέα Air France ψήφιζαν κατά του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που περιελάμβανε αυξήσεις μισθών της τάξης του 7% σε διάστημα τεσσάρων ετών, οδηγώντας στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου.

Την πρόθεσή του να μην υποχωρήσει στις «πιέσεις του δρόμου» εξέφρασε χθες ο πρόεδρος Μακρόν, υπογραμμίζοντας τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, στα οποία περιλαμβάνονται η υποχώρηση της ανεργίας στο 8,9% –από 10% πέρυσι– και η συρρίκνωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Τη συμβολή του Εμανουέλ Μακρόν στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αναγνώρισε χθες η επιτροπή του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου 2018, απονέμοντας το βραβείο στον Γάλλο πρόεδρο. «Σε μια συγκυρία κατά την οποία η ήπειρός μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την Ευρώπη για την ανανέωση του ευρωπαϊκού ονείρου», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Αυστηρή αποτίμηση του πρώτου χρόνου του Εμανουέλ Μακρόν στην εξουσία εισέπραξε ο Γάλλος πρόεδρος από τα φύλλα του καθημερινού Τύπου. «Ο ονειρεμένος πρόεδρος της Δεξιάς», τιτλοφορούσε το χθεσινό φύλλο της η αριστερή Liberation. Επικριτικό σχόλιο δημοσίευε στην οικονομική Les Echos η αρθρογράφος Σεσίλ Κορνιντέ, που υπογραμμίζει πως αν και οι μεταρρυθμίσεις του Μακρόν είναι αναγκαίες, το ύφος της διακυβέρνησής του δεν έχει συγκινήσει τους Γάλλους.

Τις ικανότητές του απέδειξε ο Μακρόν στη διεθνή σκηνή, εκφωνώντας σημαντική ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου, στην οποία υπογράμμισε την προσήλωσή του στο ατλαντικό σύστημα αξιών, στην ελεύθερη αγορά και στις αξίες της δημοκρατίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή