ΚΟΣΜΟΣ

Η επιστροφή του Ολιβερ Νορθ: Στο τιμόνι του ισχυρού λόμπι των όπλων

Η επιστροφή του Ολιβερ Νορθ: Στο τιμόνι του ισχυρού λόμπι των όπλων

Νέος πρόεδρος του ισχυρού λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ, του NRA, εξελέγη ο Όλιβερ Νορθ, ένας Αμερικανός πεζοναύτης εν αποστρατεία που έγινε γνωστός για τον ρόλο του στο σκάνδαλο Ιράν- Contra τη δεκαετία του 1980 ο οποίος πλέον είναι τακτικός σχολιαστής στο Fox News.

Το λόμπι έκανε την ανακοίνωση αυτή χθες Δευτέρα μετά το ετήσιο συνέδριό του που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ντάλας, στη διάρκεια του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε ομιλία και δεσμεύθηκε να μην αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

«Πρόκειται για το καλύτερο νέο από τότε που (ο εκλιπών πλέον Αμερικανός ηθοποιός) Τσάρλτον Ίστον εξελέγη πρόεδρος της ένωσής μας», σχολίασε ο Γουέιν Λαπιέρ, γενικός διευθυντής του NRA.

«Ο Όλιβερ Νορθ είναι ένας θρυλικός μαχητής υπέρ της αμερικανικής ελευθερίας, ένας χαρισματικός ομιλητής και ένας ικανός ηγέτης», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ο Λαπιέρ. «Σε αυτούς τους καιρούς δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν πιο κατάλληλο για πρόεδρό μας», τόνισε.

Ο Νορθ, 74 ετών, που ήταν ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του NRA, θα πρέπει πλέον να διακόψει τη συνεργασία του με το Fox News προκειμένου να αναλάβει τον, κυρίως τιμητικό, ρόλο του προέδρου του NRA.

Το όνομα του Νορθ παραμένει στενά συνδεδεμένο με το σκάνδαλο της μυστικής πώλησης όπλων από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν στο Ιράν, τα έσοδα από τα οποία παρέχονταν στους αντικομμουνιστές αντάρτες Contra της Νικαράγουα, οι οποίοι πολεμούσαν για την ανατροπή του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Ο Νορθ, ο οποίος τότε ήταν μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση καθώς δημιούργησε ένα δίκτυο για τη μεταφορά των χρημάτων στους αντάρτες, αν και το Κογκρέσο είχε απαγορεύσει να τους παρασχεθεί βοήθεια.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο Νορθ καταδικάστηκε το 1989 για τρία αδικήματα, όμως η απόφαση ανατράπηκε το 1990 στο εφετείο.

Το NRA, που έχει πέντε εκατομμύρια μέλη, είναι το μεγαλύτερο αμερικανικό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής. Εχει καταφέρει να έχει με το μέρος του πολλούς Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, ενώ έχει εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη του ίδιου του προέδρου Τραμπ, την προεκλογική εκστρατεία του οποίου χρηματοδότησε.