Γαλλία: Η αστυνομία εκκένωσε πανεπιστήμιο που τελούσε υπό κατάληψη

Γαλλία: Η αστυνομία εκκένωσε πανεπιστήμιο που τελούσε υπό κατάληψη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πανεπιστήμιο Ζαν-Ζορές στην Τουλούζη, που τελούσε υπό κατάληψη εδώ και δύο μήνες από φοιτητές που αντιτίθενται στην κυβερνητική μεταρρύθμιση για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, εκκενώθηκε σήμερα πριν από την αυγή από περίπου 200 αστυνομικούς.

«Δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο. Δεν τραυματίστηκε κανείς» κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης, δήλωσε από το σημείο ο Φρεντερίκ Ροζ, διευθυντής του γραφείου του νομάρχη της Οτ-Γκαρόν.

Ωστόσο, γύρω στις 06:00, μία ώρα μετά το τέλος της επιχείρησης, ένα πρόσωπο που ήταν ανάμεσα στους φοιτητές που απομακρύνθηκαν «προσήχθη κοντά στον σταθμό», σύμφωνα με τη νομαρχία. Κατά την προσαγωγή του «προέβαλε αντίσταση» και «ο μηχανισμός που διέθετε ο αστυνομικός για την άμυνά του εξερράγη κατά τύχη», τραυματίζοντάς το ελαφρά καθώς και δύο αστυνομικούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επικαλούμενο «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, το διοικητικό δικαστήριο της Τουλούζης, στο οποίο προσέφυγαν το συνδικάτο UNI και τέσσερις φοιτητές, είχε διατάξει την εκκένωση του κτιρίου.

Από τις 6 Μαρτίου δεκάδες φοιτητές και ακτιβιστές είχαν καταλάβει δύο κτίρια του πανεπιστημίου Ζαν-Ζορές (πρώην Λε Μιράιγ), του οποίου απέκλεισαν την είσοδο με καρέκλες και τραπέζια.

Πολλά φορτηγά των CRS έφθασαν στις 03:45 στην περιοχή του πανεπιστημίου ενώ πάνω από το σημείο πετούσε ένα ελικόπτερο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Περίπου 180 αστυνομικοί, σύμφωνα με τον Ροζ, επενέβησαν, εμποδίζοντας την είσοδο σε ένα από τα κατειλημμένα κτίρια, και απομάκρυναν περίπου 60 πρόσωπα, σύμφωνα με τη νομαρχία.

Πλαισιωμένοι από αστυνομικούς, οι φοιτητές αποχώρησαν κατά ομάδες, χτυπώντας τα χέρια τους, φωνάζοντας «Απελευθερώστε τους συντρόφους μας» ή ακόμη «Και το πανεπιστήμιο, σε ποιον ανήκει; Ανήκει σε εμάς!»

«Ξέραμε ότι θα συνέβαινε αυτό γιατί είχαν εκκενωθεί ήδη πολλά πανεπιστήμια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους φοιτητές που απομακρύνθηκαν από την αστυνομία. «Υπήρξαν χτυπήματα με γκλομπ, κλωτσιές, άνθρωποι που έπεφταν καταγής όμως παρ’ όλ΄αυτά συνέχισαν να προχωρούν, να απομακρύνουν, άνθρωποι ποδοπατήθηκαν», δήλωσε αυτός ο φοιτητής της Ιστορίας που συμμετείχε στην κατάληψη της αίθουσας του άλλου κατειλημμένου κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή