ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η υποψήφια για την ηγεσία της CIA, Τζίνα Χάσπελ, υποσχέθηκε να μην επαναλάβει τα προγράμματα βασανιστηρίων

ΗΠΑ: Η υποψήφια για την ηγεσία της CIA, Τζίνα Χάσπελ, υποσχέθηκε να μην επαναλάβει τα προγράμματα βασανιστηρίων

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) δεν θα επαναλάβει το πρόγραμμα των εξαντλητικών ανακρίσεων που εφάρμοσε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όπου χρησιμοποίησε τεχνικές προσομοίωσης βασανιστηρίων, διαβεβαίωσε σήμερα ενώπιον του Κογκρέσου η Τζίνα Χάσπελ, την οποία επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως επικεφαλής της υπηρεσίας.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για την προσωπική και ανεπιφύλακτη δέσμευσή μου ότι υπό τη διοίκησή μου, η CIA δεν θα επαναλάβει ένα τέτοιο πρόγραμμα ανακρίσεων και κράτησης», υπογράμμισε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της γερουσίας κι ενώ έχει δεχθεί επικρίσεις για τον ρόλο της στις ανακρίσεις όπου υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια φερόμενοι μαχητές της Αλ Κάιντα το 2002.

«Ο ηθικός μου κώδικας είναι σταθερός. Δεν θα επιτρέψω στη CIA να συνεχίσει δραστηριότητες που θα κρίνω πως είναι ανήθικες, ακόμα κι αν ήταν τεχνικά νόμιμες. Δεν θα το επιτρέψω σε καμία περίπτωση», τόνισε, απαντώντας σε έναν γερουσιαστή που τη ρώτησε εάν θα συμμορφωνόταν σε μια διαταγή του προέδρου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Τζίνα Χάσπελ, η οποία υπηρέτησε 33 χρόνια στους κόλπους της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνιας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με την υποψηφιότητά της, καθώς ήταν επικεφαλής για κάποιο διάστημα το 2002 μιας μυστικής φυλακής της CIA στην Ταϊλάνδη, όπου οι κρατούμενοι για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι είναι μέλη της Αλ Κάιντα, υπόκειντο συχνά σε βασανιστήρια.

CIA