«Ταμάμ» (Αρκετά) λένε στον Ερντογάν

«Ταμάμ» (Αρκετά) λένε στον Ερντογάν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική λέξη ταμάμ έχει δύο έννοιες. Η επίσημη, η οποία χρησιμοποιείται και στη Βόρεια Ελλάδα, είναι συγκαταβατική, και σημαίνει «εντάξει» ή «ακριβώς». Ωστόσο, στην καθημερινή γλώσσα το ταμάμ χρησιμοποιείται, παραδόξως, και με την ακριβώς αντίθετη σημασία, δηλώνοντας αγανάκτηση – μια ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να είναι «αρκετά». Την Τρίτη το βράδυ, επικράτησε η δεύτερη έννοια.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια Τούρκοι κατέκλυσαν το Τwitter για να στείλουν στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ένα ηχηρό μήνυμα οργής, αναδεικνύοντας το hashtag #tamam ως το δημοφιλέστερο θέμα παγκοσμίως στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Το κύμα αγανάκτησης κατέκλυσε το Διαδίκτυο ύστερα από προεκλογική ομιλία του ίδιου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος υποσχέθηκε πως «αν μια μέρα ο λαός αποφασίσει να πει αρκετά, τότε εμείς θα κάνουμε στην άκρη».

Αθελά του, ο Τούρκος πρόεδρος δώρισε στην τουρκική αντιπολίτευση, που προσπαθεί διακαώς να συσπειρωθεί εναντίον του στον μόλις ενάμιση μήνα που απομένει μέχρι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ένα ενιαίο σύνθημα. Λίγες ώρες ύστερα από την ομιλία του Ερντογάν, τόσο η Μεράλ Ακσενέρ του εθνικιστικού Καλού Κόμματος όσο και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντζέ, ανήρτησαν την λέξη ταμάμ στο Διαδίκτυο, οδηγώντας σε χιλιάδες αναδημοσιεύσεις. Ακολούθησε -με μικρή, δικαιολογημένη καθυστέρηση καθώς βρίσκεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής- ο ηγέτης του Κουρδικού Κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παρέχοντας μια σπάνια στιγμή όπου φιλοκούρδοι πολιτικοί και Τούρκοι εθνικιστές κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος.

Στη σημερινή Τουρκία, όπου ο Τύπος έχει γονατίσει πλήρως στο κυβερνών κόμμα και περιορίζεται στο να μεταδίδει αποκλειστικά τις προεκλογικές ομιλίες του Ερντογάν, το Διαδίκτυο είναι από τις λίγες πλατφόρμες που επιτρέπει στην αντιπολίτευση να εκφράσει την αντίθεσή της στον Τούρκο πρόεδρο. Ωστόσο, η κυβέρνηση έσπευσε να απορρίψει το διαδικτυακό κύμα αγανάκτησης, λέγοντας πως οι αναδημοσιεύσεις προήλθαν από αυτοματοποιημένα προφίλ που ανήκουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις του ιεροκήρυκα Γκιουλέν και του PKK.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή