Νέος γύρος διπλωματίας από τον Πομπέο

Νέος γύρος διπλωματίας από τον Πομπέο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέο γύρο διπλωματικών επαφών θα εγκαινιάσει τις ερχόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε μία προσπάθεια να πείσει τους συμμάχους της Ουάσιγκτον σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία να ασκήσουν πιέσεις στο Ιράν, έτσι ώστε η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, καθώς και Ιαπωνία, Ιράκ και Ισραήλ, έχουν ήδη πραγματοποιήσει άτυπες συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με το Ιράν στις αρχές της εβδομάδας.

«Θα υπάρξει προσπάθεια διεθνών συνομιλιών και συζητήσεων με τους εταίρους και συμμάχους μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα. Αυτό θα είναι το πρώτο στάδιο», είπε ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας, σχετικά με τα σχέδια του υπουργού Μάικ Πομπέο και του επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με το Ιράν, Μπράιαν Χουκ.

«Η σύνθεση των διαπραγματευτικών ομάδων και ο χρόνος της διαπραγμάτευσης δεν έχουν αποφασισθεί ακόμη. Οι συνομιλίες μας θα αφορούν την άσκηση εποικοδομητικής πίεσης στο Ιράν, έτσι ώστε η Τεχεράνη να επανέλθει στη διαπραγμάτευση», συμπληρώνει το στέλεχος του υπουργείου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Διορία 90 ημερών

Η Ουάσιγκτον έχει δώσει ελάχιστη διορία 90 ημερών σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, για να διακόψουν τις σχέσεις τους με την ισλαμική δημοκρατία. Ορισμένες χώρες, όμως, όπως η Γαλλία, θα επιδιώξουν εξαίρεση από τις αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις.

«Στόχος μας είναι να καθίσουμε εκ νέου στο τραπέζι με τους Ιρανούς για να διαπραγματευθούμε νέα συμφωνία, αν και αυτό δεν αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει ποτέ και δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα», καταλήγει ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Εγγύς Ανατολής, Αντριου Πικ, αρνήθηκε ότι η εκστρατεία άσκησης πίεσης πάνω στο Ιράν επιδιώκει καθεστωτική αλλαγή στην Τεχεράνη. «Αυτό δεν αληθεύει. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας σε θέματα διπλωματικής τακτικής, αλλά αυτές θα ξεπερασθούν. Η μέθοδός μας είναι να παρακαλούμε, να ωθούμε, ακόμη και να εκλιπαρούμε τους συμμάχους μας. Αυτά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και ελπίζουμε με αυτά να πείσουμε τους Ευρωπαίους και τους άλλους συμμάχους μας να μας ακολουθήσουν στη διπλωματική μας προσπάθεια», είπε ο κ. Πικ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή