ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μέι – Στο επίκεντρο οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μέι – Στο επίκεντρο οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, συμφώνησε σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι χρειάζεται να διεξαχθούν συνομιλίες, προκειμένου να καθοριστεί πώς οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε βάρος της Τεχεράνης θα επηρεάσουν τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, ενώ η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης επανέλαβε τη στήριξή της στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι σκοπεύει να επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των οποίων θα τιμωρούνται οι εταιρείες άλλων χωρών που συνεργάζονται με την Τεχεράνη, αφού οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Η πρωθυπουργός επισήμανε τις πιθανές συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος των εταιρειών που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στο Ιράν», είπε η εκπρόσωπος τύπου της, τονίζοντας ότι «συμφώνησαν να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των ομάδων μας».

Επίσης, και οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις «προβοκατόρικες επιθέσεις με ρουκέτες» του Ιράν εναντίον του Ισραήλ από τη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα σήμερα, ο Λευκός Οίκος επέκρινε επίσης την «αποσταθεροποιητική» επιρροή του Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καταδικάζοντας στο ίδιο δελτίο τύπου που εξέδωσε τη ρίψη ρουκετών εναντίον του Ισραήλ και τη στοχοθέτηση της Σαουδικής Αραβίας με βαλλιστικούς πυραύλους αυτήν την εβδομάδα.

«Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν διοχετεύουν πόρους προκειμένου να εξάγουν την αποσταθεροποιητική επιρροή (της Τεχεράνης) σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, την ώρα που οι Ιρανοί πολίτες υποφέρουν από μια ασταθή οικονομία», επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου σε μια ανακοίνωση.

«Αυτήν την εβδομάδα, οι (επίλεκτες δυνάμεις του Ιράν) πραγματοποίησαν ρίψεις ρουκετών εναντίον Ισραηλινών πολιτών και πράκτορες του Ιράν στην Υεμένη εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο προς το Ριάντ», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «αυτές οι ενέργειες αποτελούν επιπλέον αποδείξεις ότι οι ανεύθυνες ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

«Είναι καιρός τα υπεύθυνα κράτη να ασκήσουν πιέσεις στο Ιράν προκειμένου να αλλάξει αυτήν την επικίνδυνη συμπεριφορά», τονίζεται επιπλέον από τον Λευκό Οίκο.