Ιταλία: Διαπραγματεύσεων συνέχεια για το νέο σχήμα

Ιταλία: Διαπραγματεύσεων συνέχεια για το νέο σχήμα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Προσωπικότητα που δεν θα προέρχεται ούτε από το Κίνημα 5 Αστέρων ούτε από τη Λέγκα ενδέχεται να είναι ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την προγραμματική συμφωνία προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Ο στόχος, σύμφωνα με τον επικεφαλής των 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, είναι να αποκτήσει η Ιταλία κυβέρνηση εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Ενα από τα σενάρια είναι να διαλέξουμε τρίτο πρόσωπο που έχει υψηλό προφίλ και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των Ιταλών πολιτών και των διεθνών εταίρων της Ιταλίας», είπε στην εφημερίδα Corriere della Sera ο στενός συνεργάτης του Ντι Μάιο, Βιτσέντσο Σπαντάφορα. Η λύση αυτή θα έλυνε με ισοπαλία το «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στον Ντι Μάιο (ηγέτη του πρώτου κόμματος) και τον Ματέο Σαλβίνι (ηγέτη του πρώτου συνασπισμού κομμάτων) για το ποιος δικαιούται την πρωθυπουργία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, είναι πιθανό ο πρώτος να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και ο δεύτερος το υπουργείο Εσωτερικών.

Παρά τη σχετική φιλολογία, η πολιτική της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι η αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, όπως διεμήνυσαν πηγές των 5 Αστέρων στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano. «Δεν θα πιέσουμε τα πράγματα για το έλλειμμα. Αν υπάρξει ανάγκη να το υπερβούμε, θα το συζητήσουμε με την Ε.Ε. γιατί δεν υπάρχει καμία θέληση να κοντραριστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους», ανέφεραν. Οταν οριστικοποιηθεί, η προγραμματική συμφωνία θα τεθεί στην κρίση των μελών των 5 Αστέρων, μέσα από την πλατφόρμα διαδικτυακής δημοκρατίας «Ρουσό».

Προχθές, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και στέλεχος της Forza Italia Αντόνιο Ταγιάνι είχε δηλώσει ότι το κόμμα του δεν υποστηρίζει την εκκολαπτόμενη κυβέρνηση «λόγω διαφορετικών τοποθετήσεων στο ζήτημα της Ευρώπης». Στην πραγματικότητα, το Κίνημα 5 Αστέρων είχε βάλει βέτο στη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, ενώ στην προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνεται νόμος για τον έλεγχο της διαπλοκής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, ο οποίος εμπνέεται από το φαινόμενο Μπερλουσκόνι. «Οποιος ανακαλύπτει απειλές για την Ε.Ε., μάλλον βλέπει να απειλείται η καρέκλα του», σχολίασε ο Ντι Μάιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή