«Η πιο ανόητη απόφαση της θητείας Τραμπ»

«Η πιο ανόητη απόφαση της θητείας Τραμπ»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν δεν πρόκειται να οδηγήσει το Ιράν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε θα αντιμετωπίσει τις σοβαρές ανησυχίες για τη συμπεριφορά της χώρας στη Μέση Ανατολή. Αλλά θα αφήσει ανεξέλεγκτο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και θα απομακρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τους συμμάχους τους, καθιστώντας την κατάσταση πολύ λιγότερο ασφαλή.

Η συμφωνία με το Ιράν λειτούργησε όπως είχε σχεδιαστεί. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους ανώτερους συμβούλους του προέδρου, το Ιράν συμμορφώθηκε πλήρως με τις υποχρεώσεις του. 

Η συμφωνία στην πραγματικότητα απέκοψε όλα τα μονοπάτια που θα επέτρεπαν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ απελευθέρωσε το Ιράν από τα δεσμά. Θα μπορεί να επαναλάβει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, χωρίς να κατηγορηθεί ότι παραβιάζει τη συμφωνία. Αντιθέτως, είναι οι ΗΠΑ που μονομερώς παραβίασαν την συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν επιβάλλοντας εκ νέου κυρώσεις που έχουν να κάνουν με το πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Τραμπ αδιαφόρησε για τις εκκλήσεις των πιο στενών μας Ευρωπαίων συμμάχων. Αντί να φτάσει σε συμφωνία με τους συμμάχους μας, ο πρόεδρος Τραμπ τους είπε να «χαθούν» και τώρα θα τιμωρήσει τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή συμμορφώθηκαν με μία συμφωνία που λειτουργούσε. Οι πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη σχέση μας με την Ευρώπη θα είναι σημαντικές. 

Οταν οι ΗΠΑ μονομερώς παραβιάζουν μία διεθνή συμφωνία παρότι αυτή τηρείται, υποσκάπτουν την αξιοπιστία τους και την υπευθυνότητά τους.  Αυτό ακριβώς πράξαμε και με τη συνθήκη για το κλίμα του Παρισιού. Αλλά η παραβίαση της συνθήκης για τα πυρηνικά του Ιράν είναι πιο επικίνδυνη. 

Το Ιράν μπορεί να παραμείνει στη συμφωνία, επί του παρόντος, αν οι υπόλοιποι υπογράφοντες μπορούν να παράσχουν ικανά εμπορικά και επενδυτικά οφέλη. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο και κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι βιώσιμο λόγω της ικανότητας των ΗΠΑ να επιβάλουν επώδυνες κυρώσεις κατά των ξένων επιχειρήσεων που κάνουν δουλειές με το Ιράν. Εναλλακτικά, το Ιράν μπορεί να ξαναρχίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες ανενόχλητο και να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Εξοπλισμών, γεγονός που θα το καταστήσει έναν εξαιρετικά επικίνδυνο παίκτη σε μία επικίνδυνη περιοχή.

Αν ο κ. Τραμπ νομίζει ότι στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας στη Βόρειο Κορέα και πάλι κάνει λάθος. Αντιθέτως, δείχνει σε ένα πολύ πιο ανεπτυγμένο και απρόβλεπτο αντίπαλο ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστες. Εχει παράσχει αποδείξεις ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τις ΗΠΑ μπορεί να πεταχθεί στο καλάθι των απορριμμάτων από τη βούληση αυτού ή οποιουδήποτε άλλου προέδρου. Γιατί, άραγε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα παραδώσει τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών και πυραύλων όταν οι ΗΠΑ απλά έδειξαν ότι όταν το κάνει, μπορούν να πάρουν πίσω τη συμφωνία;

Ο πρόεδρος έλαβε την πιο ανόητη απόφαση εθνικής ασφάλειας της θητείας του. Τι ακριβώς θα επακολουθήσει παραμένει ασαφές, αλλά σίγουρα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με χειρότερη κατάσταση από ό,τι σήμερα. Κλασικά ο κ. Τραμπ θα κατηγορήσει όλους τους άλλους: τους πολιτικούς του αντιπάλους, τον προκάτοχό του, τους Ευρωπαίους και τους Ιρανούς. Αλλά μόνο ένας θα είναι υπεύθυνος: ο πρόεδρος Τραμπ.  

 

* Η κ. Susan E. Rice ήταν σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στη δεύτερη θητεία του προέδρου Ομπάμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή