Πιο κοντά στον Κιμ μετά την επιστροφή των τριών αιχμαλώτων

Πιο κοντά στον Κιμ μετά την επιστροφή των τριών αιχμαλώτων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις Αμερικανοί αιχμάλωτοι, που απελευθερώθηκαν από τη Β. Κορέα, έφτασαν στην αεροπορική βάση Αντριους, νωρίς την Πέμπτη, και δέχθηκαν το προσωπικό καλωσόρισμα του προέδρου Τραμπ που ταξίδεψε μέχρι εκεί, μέσα στη νύχτα, προκειμένου να τους προϋπαντήσει.

Κουνώντας τα χέρια τους και κρατώντας πινακίδες με το σήμα της ειρήνης, οι απελευθερωμένοι αιχμάλωτοι, Κιμ Ντονγκ-τσουλ, Τόνι Κιμ και Κιμ Χακ-σονγκ, κατέβηκαν από τη σκάλα του αεροσκάφους ακολουθούμενοι από τον πρόεδρο Τραμπ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος πέταξε μέχρι την Πιονγιάνγκ προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Η επιστροφή τους στις ΗΠΑ αφαίρεσε ένα ευαίσθητο εμπόδιο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να βρεθεί δίπλα στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, σε μία συνάντηση που θα αποτελέσει ορόσημο.

Αλλά καθώς ο Τραμπ λουζόταν από το φως των προβολέων και των τηλεοπτικών καμερών, υπέδειξε ότι το δυσκολότερο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, που περιλαμβάνει να πεισθεί η Β. Κορέα να αποσυναρμολογήσει τα πυρηνικά της όπλα, βρίσκεται ακόμα μπροστά. Και όπως κάνει πάντα όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις, απέφυγε να λάβει αποφασιστικό ύφος.

«Ελπίζουμε ότι τα πάντα θα λειτουργήσουν σε ανώτατο επίπεδο», δήλωσε ο Τραμπ. Στη συνέχεια έκανε ένα κομπλιμέντο στον Κιμ λέγοντας: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που υπήρξε τέλειος σε αυτούς τους απίστευτους ανθρώπους».

Ο Τραμπ, ο οποίος πέρασε μια κουραστική εβδομάδα με τα νέα για την πορεία της έρευνας για την προεκλογική του εκστρατεία και τους δεσμούς που αυτή είχε με τη Ρωσία και αντιμετώπισε τις επικρίσεις των Ευρωπαίων συμμάχων για την απόσυρση από τη συμφωνία με το Ιράν, ήταν έτοιμος να γιορτάσει ένα θρίαμβο της εξωτερικής του πολιτικής. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η σύζυγός του Κάρεν Πενς, ο Πομπέο και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ βρέθηκαν στην αεροπορική βάση για να υποδεχθούν τους τρεις τέως κρατουμένους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Τραμπ είχε κάνει αναρτήσεις στο Τwitter, με τις οποίες μιλούσε για απαγόρευση προσέλευσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε εκδηλώσεις, εξαιτίας της δυσαρέσκειάς του γι’ αυτό που εξέλαβε ως αρνητική κάλυψη της κυβέρνησής του. Ωστόσο, δεκάδες δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν στην αεροπορική βάση το πρωί της Πέμπτης, στρέφοντας τις κάμερες στον κ. Τραμπ, τους απελευθερωθέντες και σε μία μεγάλη αμερικανική σημαία που είχε υψωθεί στον διάδρομο προσγείωσης.

Δύσκολο ταξίδι

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την επιστροφή των τριών, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Η πραγματική τιμή θα είναι αν καταγράψουμε νίκη στην αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών όπλων».

Η επιστροφή των τριών στο Μέριλαντ αποτέλεσε το αποκορύφωμα ενός δύσκολου ταξιδιού για τον κ. Πομπέο, ο οποίος ταξίδεψε στην Πιονγιάνγκ προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντηση κορυφής.

Ο πρόεδρος πέρασε τις τελευταίες ώρες, πριν από την άφιξή τους, σε εορταστική διάθεση. Ανέφερε, μάλιστα, στο υπουργικό συμβούλιο ότι «όλοι πιστεύουν» πως πρέπει να λάβει το Νομπέλ Ειρήνης επειδή εξασφάλισε την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Σε ανακοίνωσή τους, καθώς ταξίδευαν προς τις ΗΠΑ, οι τρεις κρατούμενοι δήλωσαν ότι ήθελαν να εκφράσουν «τη βαθιά τους εκτίμηση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, τον πρόεδρο Τραμπ, τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο, και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών που μας έφεραν σπίτι».

Οι αναλυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις προκειμένου να διαπιστώσουν αν η επιστροφή των κρατουμένων είναι μια πραγματική χειρονομία καλής θέλησης από τη Β. Κορέα ή αν ο Κιμ θα χρησιμοποιήσει την απελευθέρωση των τριών ως αντίβαρο προκειμένου να επιμηκύνει τον χρόνο για να αποσυναρμολογήσει τα πυρηνικά του όπλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή