ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι πλέον διαμεσολαβητές στη Μέση Ανατολή

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι πλέον διαμεσολαβητές στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ έχουν εγκατελείψει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή με την απόφασή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα από το Chatham House του Λονδίνου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Βρετανία και με αφορμή τα σημερά εγκαίνια της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ.

«Οι ΗΠΑ επέλεξαν να γίνουν μέρος του προβλήματος παρά η λύση μετά την τελευταία τους απόφαση και έχουν χάσει τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ γίνεται εν μέσω πανηγυρισμών, διαδηλώσεων και συγκρούσεων, ενώ η σημερινή ημερομηνία που επιλέχθηκε για τα εγκαίναι στην Ιερουσαλήμ δεν είναι τυχαία καθώς συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναγνωρίσει με μονομερή απόφαση την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους κάνοντας πράξη μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Παράλληλα ανακοίνωσε την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αφήνοντας εμβρόντητη τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.