ΚΟΣΜΟΣ

Καταλωνία: Νέος πρόεδρος της περιφέρειας ο Κιμ Τόρα

Καταλωνία: Νέος πρόεδρος της περιφέρειας ο Κιμ Τόρα

Το καταλανικό κοινοβούλιο εξέλεξε σήμερα στην προεδρία της Καταλωνίας τον Κιμ Τόρα, τον αυτονομιστή υποψήφιο, τον οποίο πρότεινε ο αυτοεξόριστος πρώην ηγέτης της περιφέρειας, Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο Τόρα δεσμεύθηκε να συνεχίσει την «οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου κράτους» της Ισπανίας.

«Θα δημιουργήσουμε τη Δημοκρατία της Καταλονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 55χρονος εκδότης, ο οποίος εξελέγη μόλις με 66 ψήφους έναντι 65, ενώ τέσσερις βουλευτές του ακροαριστερού κόμματος CUP, που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας, τήρησαν αποχή. «Θα είμαστε πιστοί στην εντολή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για αυτοδιάθεση: θα οικοδομήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος, μια Δημοκρατία», είχε επίσης υποσχεθεί πριν από την ψηφοφορία.

Την 1η Οκτωβρίου 2017, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Καταλανοί (σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων εκλογέων) έλαβαν μέρος στο απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα, το οποίο το ισπανικό κράτος προσπάθησε να εμποδίσει. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το 90% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Κιμ Τόρα θα πρέπει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση, γεγονός που θα οδηγήσει αυτόματα στην άρση της επιτροπείας που επέβαλε η Μαδρίτη στην περιφέρεια των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, όταν οι αυτονομιστές βουλευτές κήρυξαν την ανεξαρτησία της, στις 27 Οκτωβρίου 2017. Ο Τόρα υποσχέθηκε από την πρώτη συζήτηση στο κοινοβούλιο το Σάββατο, να διευκολύνει την επιστροφή το ταχύτερο δυνατό στην εξουσία του «νόμιμου προέδρου» Κάρλες Πουτζντεμόν.

O τελευταίος, ενισχυμένος από την επιτυχία του στις εκλογές του Δεκεμβρίου, όπου το ψηφοδέλτιό του «Μαζί για την Καταλονία» συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, κατάφερε να επιβάλει τον υποψήφιό του, επιφορτίζοντάς τον να συνεχίσει την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος έφυγε από την Ισπανία προτού του απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση εναντίον του ισπανικού κράτους, τελεί υπό καθεστώς προσωρινής ελευθερίας στη Γερμανία, όπου ένα δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει αν θα εκδοθεί ή όχι. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa το Σάββατο, υπογράμμισε πως ο διάδοχός του «αναλαμβάνει την εξουσία υπό προσωρινές συνθήκες και το γνωρίζει. Από τις 27 Οκτωβρίου θα μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές».

Ο Κιμ Τόρα δεσμεύθηκε να επαναφέρει τους καταλανικούς νόμους που ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν από την ισπανική Δικαιοσύνη, να ξανανοίξει τις «πρεσβείες» της Καταλωνίας που έκλεισε το ισπανικό κράτος και να ξεκινήσει τη διαδικασία σύνταξης του συντάγματος της μελλοντικής καταλανικής δημοκρατίας.

Μάλιστα, έχει αναφερθεί στη δημιουργία παράλληλων κυβερνητικών δομών στο εξωτερικό, προκειμένου να προετοιμάσουν την απόσχιση. Συγκεκριμένα, ενός «συμβουλίου της Δημοκρατίας» υπό την προεδρία του Κάρλες Πουτζντεμόν και μιας συνέλευσης που θα αποτελείται από τοπικούς εκλεγμένους.

Από την πλευρά της, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Ινές Αριμάδας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της «ξενοφοβικής ρητορικής και της ρητορικής της ταυτότητας του Τόρα», τον οποίο χαρακτήρισε «μαριονέτα του Πουτζντεμόν». Κατήγγειλε τα αντι-ισπανικά γραπτά του Τόρα, στα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «γύπες, οχιές και ύαινες» εκείνους που δεν υπερασπίζονται όπως εκείνος τον πολιτισμό και τη γλώσσα της Καταλωνίας.

Επίσης, η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο της περιοχής, σε περίπτωση που ο Τόρα παραβιάσει το Σύνταγμα.

Η πρώτη δίκη των 25 αυτονομιστών ηγετών που διώκονται για εξέγερση και άλλα αδικήματα μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, μια καλή στιγμή, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι Καταλανοί αυτονομιστές κατά της «καταστολής» σε μια προεκλογική εκστρατεία, σημειώνουν Ισπανοί σχολιαστές. Εννέα από αυτούς τους ηγέτες έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση και επτά άλλοι, μεταξύ των οποίων ο Κάρλες Πουτζντεμόν, έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Στην πλειονότητά τους ανήκουν στους δύο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας – στον συντηρητικό PDECAT και στη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) – που πρεσβεύουν μια πιο μετριοπαθή πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters