Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)

Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)

9' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τουλάχιστον 59 ανέρχονται οι νεκροί και σε τουλάχιστον 2.701 οι τραυματίες Παλαιστίνιοι από τον ισραηλινό στρατό στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν αξιωματούχοι του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Τουλάχιστον 18 από τους νεκρούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, εκ των οποίων και ένα βρέφος, 8 μηνών. 

Το βρέφος φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού πρακτορείου να απεβίωσε αφού εισέπνευσε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Κατονομάστηκε ως η Λέιλα αλ Γαντούρ. 

Οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά.

Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-1

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους έπειτα από τον πόλεμο στην Γάζα το 2014.

Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί σήμερα το απόγευμα, έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμδήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ένας εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένη Έθνη.

«Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ», τόνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-2
Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-3
Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-4
Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-5

Νετανιάχου: Οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού είναι αυτοάμυνα εναντίον της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν σήμερα 55 Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια ογκωδών διαδηλώσεων, αποτελούν αυτοάμυνα εναντίον της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της», έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-6
Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-7

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διακηρύσσει ότι προτίθεται να καταστρέψει το Ισραήλ και στέλνει χιλιάδες να παραβιάσουν τον συνοριακό φράκτη προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και τους πολίτες».

Αμπάς: Καταγγέλλει την ισραηλινή «σφαγή» και αρνείται οποιαδήποτε αμερικανική ειρηνευτική διαμεσολάβηση

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε σήμερα την ισραηλινή «σφαγή» στην Λωρίδα της Γάζας μετά το θάνατο τουλάχιστον 55 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένας μεσολαβητής στην Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Αμπάς στην Ραμάλα, ενώπιον της παλαιστινιακής ηγεσίας, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πρεσβεία ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο εποικισμού».

Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-8

Ανακοίνωσε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη και την κήρυξη γενικής απεργίας αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητάει να μπει τέλος στους σκοτωμούς στη Γάζα αξιώνοντας για την απονομή δικαιοσύνης

Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων στη Γάζα σήμερα πρέπει να σταματήσει αμέσως και η διεθνής κοινότητα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους, επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Οι σοκαριστικοί σκοτωμοί δεκάδων ανθρώπων, ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων από τις αληθινές σφαίρες των Ισραηλινών στη #Γάζα πρέπει να σταματήσουν αμέσως» έγραψε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν στο μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στο Twitter.

Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-9

«Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι υπεύθυνοι για τις εξοργιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί την απονομή της δικαιοσύνης για τα θύματα- #Ζέιντ».

Βρυξέλλες: Όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-10

«Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών»,τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κάνοντας λόγο για μια «περίπλοκη και ήδη πολύ τεταμένη» κατάσταση που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προοπτικές, η Μογκερίνι ζήτησε να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση στην περιοχή.

«Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας», επέμεινε.

«Η Χαμάς και εκείνοι που καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στη Γάζα πρέπει να φροντίσουν να παραμείνουν σε ειρηνικά πλαίσια και να μην τις εκμεταλλεύονται για άλλους σκοπού», συνέχισε.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε επίσης ότι Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας λύσης των δύο κρατών «με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του καθενός από αυτά».

Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-11

Για το ζήτημα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ η Μογκερίνι υπενθύμισε τη «σαφή και ενιαία» θέση της Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά των πρεσβειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει πριν καθοριστεί το καθεστώς της πόλης στο πλαίσιο μιας οριστικής ρύθμισης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Πρόσφατα, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία μπλόκαραν την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής διακήρυξης που επέκρινε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

ΥΠΕΞ: Επιβάλλεται αυτοσυγκράτηση για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

«Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα» τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι καταγράφει «με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας». 

Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-12

«Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει «τη βία εναντίον των Παλαιστινίων,» χωρίς να αναφερθεί στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τα ισραηλινά πυρά που στοίχισαν τη ζωή σε 55 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει έντονα τα πυρά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων εναντίον άοπλων Παλαιστίνιων πολιτών που προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο SPA, ο εκπρόσωπος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει τη βία εναντίον των Παλαιστινίων», υπενθυμίζοντας ότι το Ριάντ τάσσεται υπέρ «των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Ο εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Η μεταφορά της πρεσβείας είχε καταδικαστεί από τη σύνοδο των αραβικών χωρών που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου στη Σαουδική Αραβία.

Στο Κατάρ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο Λουλούα αλ Χάτερ, καταδίκασε επίσης «τη σφαγή» των Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για «τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει για να σταματήσει «η άγρια σφαγή».

Κουβέιτ: Ζητάμε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη

Το Κουβέιτ ζήτησε τη δημόσια σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αύριο Τρίτη πρωί με θέμα συζήτησης τη συνεχιζόμενη βία στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

«Καταδικάζουμε ό,τι έχει συμβεί, θα υπάρξει αντίδραση από μας», δήλωσαν ο Μανσούρ αλ Οτάιμπι, ο πρεσβευτής του Κουβέιτ στον ΟΗΕ, που δεν είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ.

Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-13

Γιλντιρίμ: Οι ΗΠΑ είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδικάζοντας τις δολοφονίες από τις ισραηλινές δυνάμεις δεκάδων Παλαιστινίων σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας στις διαδηλώσεις για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ υπεροπτικά στάθηκαν στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης που σκοτώνει αμάχους και έγιναν συνεργοί σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Αυτή η πρόκληση το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει τα προβλήματα στην περιοχή και να προκαλέσει ένα βαθύτερο σημάδι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σχέση και θα κάνει την ειρήνη στην περιοχή πιο δύσκολη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του με την μεταφορά της πρεσβείας «προσπαθώντας να κρύψει τη πυρκαγιά εντός, ξεκινώντας πυρκαγιές εκτός».

Νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ ενθάρρυνε τις ισραηλινές δυνάμεις να σκοτώσουν δεκάδες παλαιστίνιους διαδηλωτές.

Μακρόν: Το Παρίσι «καταδικάζει τη βία»

Η Γαλλία καταδίκασε «τη βία» μετά το θάνατο τουλάχιστον 55 Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων και συγκρούσεων για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «θα συνομιλήσει με όλους τους παράγοντες στην περιοχή τις ερχόμενες μέρες», ανέφερε η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Την ώρα που οι εντάσεις στο πεδίο έχουν αναζωπυρωθεί η Γαλλία απευθύνει έκκληση στο σύνολο των πρωταγωνιστών να επιδείξουν υπευθυνότητα προκειμένου να προληφθεί μια νέα όξυνση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-14

Λονδίνο: Ανησυχία για τη βία στη Γάζα και έκκληση για «ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση»

Η βρετανική κυβέρνηση εκφράζει ανησυχίες για τη βία στα σύνορα με τη Γάζα, επισήμανε ένας εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σήμερα, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες περί βίας και απώλειας ζωών στη Γάζα. Προτρέπουμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν ενέργειες καταστροφικές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες» είπε στους δημοσιογράφους.

«Η Βρετανία παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στη λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα».

Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η Τερέζα Μέι θα θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συνομιλίες της αύριο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες (φωτογραφίες)-15

Η Μόσχα βλέπει αρνητικά τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Η Μόσχα αντιμετωπίζει αρνητικά τα εγκαίνια της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ , θεωρώντας ότι αυτό συνιστά αναθεώρηση των διεθνών συμφωνιών. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Σε ότι αφορά το ζήτημα των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την αρνητική μας θέση σ αυτή την απόφαση» δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που επακολούθησε των συνομιλιών που είχαν στην ρωσική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Ρωσίας και Αιγύπτου.

Γκουτέρες: Δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» στη λύση Ισραηλινών και Παλαιστινίων να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια

Οι επίκαιρες εξελίξεις είναι ένας επιπλέον λόγος για τον ίδιο να πιστεύει ότι χρειάζεται μία πολιτική λύση και ότι δεν υπάρχει κάποιο "σχέδιο Β" στη λύση των δύο κρατών, με την οποία θα μπορούν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια, διαμήνυσε απόψε από τη Βιέννη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και την υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γάζα, επισημαίνοντας «έναν γενικά πολλαπλασιασμό των διεθνών προβλημάτων», ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό εργαλείο» για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την συμφωνία που είχε υπογραφεί στην αυστριακή πρωτεύουσα τον Ιούνιο του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και την οποία κατήγγειλε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή