Γάζα: Επικρίσεις εναντίον Τραμπ, ισραηλινού στρατού

Γάζα: Επικρίσεις εναντίον Τραμπ, ισραηλινού στρατού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή τους στη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και την ανησυχία τους για την υπερβολική χρήση βίας από τον ισραηλινό στρατό εκφράζουν, σε διαφορετικούς τόνους, οι ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε., η Ρωσία και τα περισσότερα κράτη της Μέσης Ανατολής.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες περί βίας και απώλειας ζωών στη Γάζα», δήλωσε χθες εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο «παραμένει προσηλωμένο στη λύση των δύο κρατών, με την Ιερουσαλήμ κοινή πρωτεύουσα και των δύο». Η Βρετανία δεν σκοπεύει να μετακινήσει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, επανέλαβε ο εκπρόσωπος της Μέι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση πρέπει να ισχύει και στη Γάζα», ενώ υποστήριξε ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό του, αλλά χωρίς δυσανάλογη χρήση βίας». Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν τόνισε ότι η χώρα του «διαφωνεί με την αμερικανική απόφαση να μετακινήσει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων» και κάλεσε το Ισραήλ «να δείξει αυτοσυγκράτηση στη χρήση βίας». Την αντίθεση της Μόσχας στην απόφαση Τραμπ για μετακίνηση της πρεσβείας επανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε τις ανησυχίες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης στη Μέση Ανατολή.

Οξύτερη ήταν η αντίδραση της Αγκυρας. Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο, όπου επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του ινστιτούτου Chatam House, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η απόφαση Τραμπ «μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ζούμε μια εποχή ανάλογη των σκοτεινών χρόνων πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την αιματοχυσία στη Γάζα, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «μοιράζονται την ευθύνη» για τη «σφαγή».

Δήλωση Γκουτιέρες

Την «ιδιαίτερη ανησυχία» του για τα γεγονότα της Γάζας και για τον «ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των θυμάτων» εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία, που εδρεύει στο Λονδίνο, κατήγγειλε την «αποτρόπαια παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα». Μάλιστα, ο υπεύθυνος της διεθνούς, μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή, Φιλίπ Λούθερ, προχώρησε πιο μακριά, κάνοντας λόγο για «ανθρωποκτονίες που φαίνεται να είναι από πρόθεση, γεγονός που συνιστά έγκλημα πολέμου».

Στο Κάιρο, ο σεΐχης Αχμεντ αλ Ταγέμπ, επικεφαλής του τεμένους Αλ Αζαρ, ενός από τα σημαντικότερα κέντρα του σουνιτικού Ισλάμ ανά τον κόσμο, καυτηρίασε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας ως ενσάρκωση «της λογικής της αλαζονείας και της ισχύος, εις βάρος της Δικαιοσύνης». Προσέθεσε δε ότι η απόφαση Τραμπ «προσβάλλει τα συναισθήματα 1,5 δισ. μουσουλμάνων ανά τον κόσμο». Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών του σιιτικού Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, έκανε λόγο σε μήνυμά του, μέσω Twitter, για «σφαγή εν ψυχρώ πολυάριθμων Παλαιστινίων από το καθεστώς του Ισραήλ» και χαρακτήρισε τη Γάζα ως «τη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον σύγχρονο κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή