ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σόρος εγκαταλείπει την Ουγγαρία του Ορμπαν

Ο Σόρος εγκαταλείπει την Ουγγαρία του Ορμπαν

Το Ιδρυμα του Τζωρτζ Σόρος «Ανοιχτή Κοινωνία» ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα γραφεία του στη Βουδαπέστη και τα μεταφέρει στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα εκπρόσωποι του ιδρύματος, αφήνοντας πίσω αυτό που εποκάλεσαν ως «καταστατλικό πολιτικό και νομικό περιβάλλον» της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπαν. 

«Το ίδρυμα Ανοιχτή Κοινωνία αποφάσισε να μεταφέρει τις διεθνείς ενέργειές του και το προσωπικό του από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο λόγω του "κατασταλτικού" πολιτικού και νομικού περιβάλλοντος στην Ουγγαρία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση.  «Η απόφαση να μετακινηθούν οι επιχειρήσεις από τη Βουδαπέστη έρχεται καθώς η ουγγρική κυβέρνηση προετοιμάζεται να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς στις μη κυβερνητικές οργανώσεις μέσω ενός νομοθετικού πακέτου μέτρων που ονομάζεται "Stop Soros"», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση. 

Οι εκατό περίπου εργαζόμενοι του ιδρύματος θα μεταφερθούν στο Βερολίνο, αλλά το OSF, που έχει την έδρα του στην Νέα Υόρκη, θα συνεχίσει «να υποστηρίζει το σημαντικό έργο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ουγγαρία στους τομείς των τεχνών, του πολιτισμού, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, της διαφάνειας και της εκπαίδευσης».

«Stop Soros»

Σειρά νόμων που ψηφίσθηκαν στην Ουγγαρία το 2017 ενισχύουν το πλαίσιο ελέγχου των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία και απειλούν την λειτουργία στην Βουδαπέστη του αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο έχει επίσης ιδρυθεί από τον Τζορτζ Σόρος. Το ουγγρικό κοινοβούλιο θα εξετάσει τις επόμενες εβδομάδες νέο πακέτο νόμων που έχει επονομασθεί «Stop Soros» και προβλέπει την φορολόγηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων «που υποστηρίζουν την μετανάστευση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα νομοθετικά μέτρα έχουν επισύρει αυστηρές επικρίσεις των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ορμπαν κατά Σόρος 

Εδώ και έναν χρόνο, και κατά κλιμακούμενο τρόπο καθώς πλησίαζαν οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν στράφηκε εναντίον του Τζορτζ Σόρος και τον ανήγαγε σε Νο. 1 εχθρό της χώρας, κατηγορώμντας τον ότι επιδιώκει μεταξύ άλλων να  ρίξει την κυβέρνησή του. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο Τζορτζ Σόρος «επιδιώκει να πλημμυρίσει την Ουγγαρία και την Ευρώπη με μετανάστες και οι οργανώσεις που χρηματοδοτεί σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, είναι το εργαλείο του για την επίτευξη αυτού του στόχου (!)».

«Εχει καταστεί αδύνατη η προστασία των επιχειρήσεών μας και του προσωπικού μας στην Ουγγαρία απέναντι στην αυθαίρετη ανάμειξη της κυβέρνησης», έγραψε ο πρόεδρος του ιδρύματος OSF Πάτρικ Γκάσπαρντ σε ανακοίνωσε που έδωσε στην δημοσιότητα.

Προσάπτει επίσης στην κυβέρνηση του Ορμπαν ότι «δυσφήμισε, έδωσε μία ψευδή εικόνα των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος και κατέστειλε την κοινωνία των πολιτών για να αντλήσει πολιτικά οφέλη, χρησιμοποιώντας μίας άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Ευρωπαϊκης Ενωσης τακτική».

Με πληροφορίες από REUTERS, AΠΕ