Αντιμέτωπη με νέο προσφυγικό κύμα η Βοσνία

Αντιμέτωπη με νέο προσφυγικό κύμα η Βοσνία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Βοσνία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την άφιξη χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, πολλοί από τους οποίους κοιμούνται σε πάρκα στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις ανά τη χώρα ενώ επιδιώκουν τη μετάβασή τους στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον υπουργό Ασφαλείας της χώρας, Ντράγκαν Μέκτιτς, η Βοσνία δέχθηκε 80 με 150 μετανάστες κάθε μέρα του μήνα που μας πέρασε, την ίδια στιγμή που το κέντρο ασύλου της χώρας διαθέτει μόλις 200 κρεβάτια συνολικά.

Eγκλωβισμένοι

Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, από τη Συρία, το Ιράκ, την Τουρκία, την Αλγερία και το Αφγανιστάν, έχουν εισέλθει τη φετινή χρονιά στη Βοσνία, έναντι μόλις 755 το 2017. Υπολογίζεται πως 1.500 από αυτούς βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα. «Με έστειλαν πίσω από την Κροατία έξι φορές», δήλωσε ο 19χρονός Ομάρ από το Ιράκ, ο οποίος έφτασε στη Βοσνία αφού πέρασε δύο χρόνια στην Ελλάδα. «Πρέπει να φτάσω στη Γερμανία γιατί όλη μου η οικογένεια είναι εκεί».

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη το 2015. Η λεγόμενη βαλκανική οδός προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας έκλεισε το 2016, όταν η Τουρκία συμφώνησε να σταματήσει τη ροή των μεταναστών.

Από το φθινόπωρο, ωστόσο, λαθρέμποροι έχουν δημιουργήσει μια νέα διαδρομή μετανάστευσης από την Ελλάδα, μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας, στην Κροατία και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη.

«Αναμένουμε 50.000 αφίξεις μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε στο Reuters ο Αντνάν Τατάρεβιτς, πρόεδρος του ΜΚΟ Pomozi.ba, προσθέτοντας πως αν δεν βρεθεί άμεση λύση για τη στέγαση των μεταναστών, υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Οι υπουργοί της Βοσνίας δεσμεύθηκαν τη Δευτέρα πως θα μεταφέρουν τους μετανάστες σε εναλλακτικές κατοικίες, ωστόσο προειδοποίησαν πως η χώρα ενδέχεται να αναγκαστεί να κλείσει τα σύνορά της, εκτός αν επιτραπεί στους μετανάστες να συνεχίσουν τις μετακινήσεις τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή