ΚΟΣΜΟΣ

Παρ’ ολίγον δυστύχημα από αποκόλληση τζαμιού αεροσκάφους

Παρ’ ολίγον δυστύχημα από αποκόλληση τζαμιού αεροσκάφους

Μπορεί να φαίνεται απίθανο, όμως είναι αληθινό. Ο συγκυβερνήτης σε μια πτήση της Sichuan Airlines, η οποία προχθές Δευτέρα υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, «πετάχτηκε ο μισός» εκτός του αεροσκάφους μετά τη θραύση και αποκόλληση του τζαμιού του κόκπιτ, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον κυβερνήτη του αεροσκάφους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κυβερνήτης Λιου Τσουαντζιάν χαρακτηρίζεται ήρωας αφού χρειάστηκε να προσγειώσει χειροκίνητα το Airbus A319. Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Chengdu Economic Daily ότι το αεροπλάνο είχε φθάσει σε ύψος πτήσης 32.000 πόδια όταν ακούστηκε ξαφνικά ένας εκκωφαντικός ήχος μέσα στο πιλοτήριο. Το πιλοτήριο υπέστη απότομα απώλεια πίεσης και πτώση της θερμοκρασίας και –όπως αποδείχθηκε– το δεξί τζάμι στο κόκπιτ έσπασε και αποκολλήθηκε.

«Δεν υπήρξε προειδοποιητική ένδειξη. Ξαφνικά, το τζάμι απλώς έσπασε και έκανε έναν δυνατό θόρυβο. Το επόμενο πράγμα που είδα είναι ο συγκυβερνήτης μου να έχει παρασυρθεί ο μισός έξω από το παράθυρο».

«Τα πάντα μέσα στο κόκπιτ αιωρούνταν. Τα περισσότερα όργανα δεν λειτουργούσαν… και δεν μπορούσα να ακούσω στον ασύρματο. Το αεροπλάνο έτρεμε τόσο πολύ, που δεν μπορούσα να διαβάσω τα μανόμετρα». Τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να τραβήξουν πάλι μέσα τον συγκυβερνήτη, ο οποίος φορούσε τη ζώνη ασφαλείας. Υπέστη εκδορές και διάστρεμμα του καρπού, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, η οποία προσέθεσε ότι ένα ακόμη μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε αλλά κανένας από τους 119 επιβάτες της πτήσης δεν υπέστη το παραμικρό.

Η πτήση 3U8633 της Sichuan Airlines αναχώρησε τη Δευτέρα από το Τσονγκκίνγκ της Κίνας έχοντας ως προορισμό την πρωτεύουσα του Θιβέτ, τη Λάσα. Πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην πόλη Τσενγκντού στα νοτιοδυτικά της Κίνας. Το τζάμι του κόκπιτ έσπασε περίπου μισή ώρα μετά την απογείωση, σύμφωνα με την Chengdu Economic Daily. Περιστατικά με σπασμένα τζάμια στα πιλοτήρια καταγράφονται συστηματικά εξαιτίας πουλιών ή κεραυνών, αλλά είναι σπάνιο να αποκολληθεί ολόκληρο το τζάμι.

Και σίγουρα είναι πολλά τα πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά σε μία πτήση, αλλά πάντα υπάρχουν ίχνη του τι δεν πήγε καλά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξακολουθεί να παρουσιάζει η εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που χωρίς κανένα ίχνος έκανε μία παράξενη αναστροφή στην πορεία του αεροσκάφους και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα αυτόματα συστήματα του αεροσκάφους, το αεροπλάνο πρέπει να κατέληξε στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, χιλιάδες χιλιόμετρα ανοικτά της Αυστραλίας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια όλων των εποχών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εξαφάνιση του αεροσκάφους οφείλεται σε ηθελημένο σχέδιο του κυβερνήτη του σε μία απόπειρα αυτοκτονίας-δολοφονίας.