Παρίσι: Διαφωνούν δήμος και κυβέρνηση για την απομάκρυνση μεταναστών – Πιέζουν για λύση οι ΜΚΟ

Παρίσι: Διαφωνούν δήμος και κυβέρνηση για την απομάκρυνση μεταναστών – Πιέζουν για λύση οι ΜΚΟ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φιλανθρωπικές οργανώσεις στο Παρίσι προειδοποιούν για αυξημένη επικινδυνότητα πνιγμών αλλά και περιστατικών βίας κατά μήκος του Καναλιού Σαιν-Μαρτέν, όπου πάνω από 2,400 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έχουν κατασκηνώσει. 

Καλούν, δε, τις αρχές να δράσουν άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «αυτοσχέδιων καταυλισμών» στη διώρυγα πέντε χιλιομέτρων που βρίσκεται στα ανατολικά του Παρισιού με σκοπό να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μεταναστών. 

«Αν συνεχιστεί η κατάσταση, θα έχουμε και άλλα δράματα και αναπόφευκτα θα υπάρξουν θάνατοι. Για αυτό το λόγο, καλώ τις δημόσιες αρχές να δράσουν, να δώσουν καταφύγιο στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της οργάνωσης «France Terre d’Asile», Πιέρ Χέρνι. 

Παρίσι: Διαφωνούν δήμος και κυβέρνηση για την απομάκρυνση μεταναστών – Πιέζουν για λύση οι ΜΚΟ-1

Εθελοντές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, επεσήμαναν ότι κάνουν μπάνιο στα βρώμικα νερά του καναλιού, ενώ τονίζουν ότι τα κινητά τηλέφωνα και οι επιδοτήσεις που παρέχονται από τις γαλλικές αρχές σε ορισμένους από αυτούς και συγκεκριμένα σε αυτούς που αιτούνται άσυλο τους στοχοποιούν με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνουν θύματα επιθέσεων με μαχαίρια ή ακόμα και όπλα. 

«Υπάρχουν πολλοί τρελοί εδώ. Κοιτάξτε το πρόσωπό μου», είπε ο 24χρονος Σουλειμάν από το Πακιστάν σε δημοσιογράφους του αγγλικού πρακτορείου, οι οποίοι μπόρεσαν να διακρίνουν μια ουλή στο μάγουλό του. «Μου πήραν το κινητό και 300 ευρώ. Προσπάθησα να τους σταματήσω», συνέχισε ο Σουλειμάν. 

Τροχοπέδι στην επίλυση του ζητήματος αποτελεί η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο δήμο και στην κυβέρνηση του Παρισιού για το πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ κατηγορήσουν ο ένας τον άλλον για την αδράνεια και τα αδιέξοδα που επισημαίουν οι ΜΚΟ, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζονται τέτοιου είδους εμπλοκές στο ζήτημα των ροών. Ωστόσο, παρόλο που η Γαλλία δεν έχει δέχτεί ένα «μη διαχειρίσιμο» αριθμό μεταναστευτικών ροών, σε αντίθεση τόσο με την χώρα μας όσο και με την Γερμανία, οι διαφορετικές προσεγγίσης φαίνεται να δημιουργούν εμπόδια, πιέσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις. 

Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται το Reuters περιγράφει τη σχέση μεταξύ δήμου και κυβέρνησης ως «περίπλοκη» κατηγορώντας μάλιστα τη δήμαρχο του Παρισιού, Αννε Χιδαλγκο ότι μπλοκάρει την εκκένωση του καταυλισμού. Η ίδια επιβεβαίωσε αργότερα την είδηση σημειώνοντας ότι «η εκκένωση δεν είναι η σωστή λύση». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή