Αντιδράσεις για γελοιογραφία της Sueddeutsche Zeitung με πρωταγωνιστή τον Νετανιάχου

Αντιδράσεις για γελοιογραφία της Sueddeutsche Zeitung με πρωταγωνιστή τον Νετανιάχου

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για τον αντισημιτισμό, προκάλεσε η γελοιογραφία που φιλοξενεί η Sueddeutsche Zeitung και στην οποία παρουσιάζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου ντυμένος με το κοστούμι της νικήτριας του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, Νέτα Μπαρζιλάι, να χρησιμοποιεί την δική της φράση «Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ», κρατώντας έναν πύραυλο, ενώ στην επιγραφή «Eurovision» το «v» έχει αντικατασταθεί από το εβραϊκό σύμβολο του αστεριού του Δαυίδ, το οποίο απεικονίζεται επίσης πάνω στον πύραυλο.

«Η γελοιογραφία έχει ξεκάθαρα αντισημιτικά χαρακτηριστικά. Ξυπνούν συσχετισμοί με τα αφόρητα σχέδια της ναζιστικής προπαγάνδας. Ακόμη και αν οι γελοιογραφίες θέλουν να ειρωνευτούν και να προκαλέσουν, εδώ έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές», δήλωσε στην «Bild» ο εντεταλμένος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Φέλιξ Κλάιν.

Σύμφωνα μάλιστα με την Bild, υπήρξαν αντιδράσεις ακόμη και από μέλη της συντακτικής ομάδας της Sueddeutsche Zeitung πριν καν το σκίτσο δημοσιευθεί. Μετά τις αντιδράσεις πάντως το σκίτσο αποσύρθηκε από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, η οποία ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες της. «Η γελοιογραφία έχει προκαλέσει συζητήσεις εντός και εκτός της εφημερίδας. Ο γελοιογράφος Ντίτερ Χάνιτς λέει ότι με την παρουσίασή του ήθελε απλώς να δείξει ότι η επόμενη διοργάνωση της Eurovision θα φιλοξενηθεί στην Ιερουσαλήμ, αλλά ο τρόπος που επέλεξε μπορεί να παρεξηγηθεί», δήλωσε ο αρχισυντάκτης της SZ Βόλφγκανγκ Κραχ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή