Συνεχίζεται η ένταση Τουρκίας – Ισραήλ

Συνεχίζεται η ένταση Τουρκίας – Ισραήλ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε ο διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ με αφορμή το λουτρό αίματος στη Γάζα, που στοίχισε τη ζωή 60 Παλαιστινίων. Μία μέρα μετά την απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή, η Αγκυρα κάλεσε και τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να εγκαταλείψει τη χώρα. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καλούσε τον Τούρκο επιτετραμμένο για διάβημα διαμαρτυρίας με αφορμή την ταπεινωτική μεταχείριση του Ισραηλινού πρέσβη, Εϊτάν Ναέχ, κατά την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη. Ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, η ασφάλεια του αεροδρομίου υπέβαλε τον Ισραηλινό διπλωμάτη σε εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο και τον υποχρέωσε να βγάλει το σακάκι και τα παπούτσια του.

Ταγίπ Ερντογάν και Μπένζαμιν Νετανιάχου αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες μέσω Διαδικτύου, με αφορμή την αιματοχυσία στη Γάζα. Χθες ήρθε να ρίξει λάδι στη φωτιά ο γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Γιαΐρ, ο οποίος ανέβασε στο Instagram παραλλαγή της τουρκικής σημαίας συνοδευόμενη από το υβριστικό σύνθημα FuCk Turkey, όπου το γράμμα C συμβόλιζε την τουρκική ημισέληνο. Με άλλη ανάρτησή του, αυτή τη φορά στο Facebook, ο Γιαΐρ Νετανιάχου κατηγορούσε την Τουρκία ότι είναι «υπεύθυνη για απερίγραπτες θηριωδίες και οδύνες εις βάρος της Κύπρου, του ελληνικού λαού, των Κούρδων και για τη γενοκτονία των Αρμενίων».

Τη «βαθιά ανησυχία» του για τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων στη Γάζα εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε επιρρίψει ευθύνες και στη Χαμάς για τη χρησιμοποίηση αμάχων στην πρόκληση ταραχών. Τέλος, η Παλαιστινιακή Αρχή απέσυρε τους πρεσβευτές της από Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Τσεχία λόγω της συμμετοχής τους στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή