Υπερψηφίστηκε η Χάσπελ για επικεφαλής CIA

Υπερψηφίστηκε η Χάσπελ για επικεφαλής CIA

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με ψήφους 10 υπέρ έναντι 5 κατά εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας η αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα της Τζίνα Χάσπελ για τη διεύθυνση της CIA. Μένει τώρα να επικυρωθεί ο διορισμός της από την Oλομέλεια της Γερουσίας ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Η υποψηφιότητά της αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τις σκληρές ανακριτικές μεθόδους που ακολούθησε η αμερικανική υπηρεσία μετά την 11η Σεπτεμβρίου σε περιπτώσεις υπόπτων για τρομοκρατία. Η Χάσπελ, η οποία ήταν επικεφαλής κέντρου κράτησης στην Ταϊλάνδη το 2002, διαβεβαίωσε το Κογκρέσο ότι αυτές οι πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν και αναγνώρισε ότι η CIA κακώς κατέφυγε σε αυτές. Η επιτροπή της Γερουσίας με αρμοδιότητα τη συγκέντρωση πληροφοριών τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ της, καθώς και οι οκτώ Ρεπουμπλικανοί που συμμετέχουν σε αυτήν ενέκριναν την υποψηφιότητά της, αλλά και δύο από τους επτά Δημοκρατικούς. Οι υπόλοιποι πέντε επέμειναν στην αντίθεσή τους.

«Η Τζίνα Χάσπελ είναι η πλέον κατάλληλη που θα μπορούσε να επιλέξει ο πρόεδρος για την ηγεσία της CIA και η πλέον προετοιμασμένη υποψήφια στην 70ετή ιστορία της υπηρεσίας», σχολίασε ο επικεφαλής της επιτροπής, Ρίτσαρντ Μπερ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος απουσιάζει από την Ουάσιγκτον όλο τον χρόνο καθώς μάχεται με τον καρκίνο στον εγκέφαλο, κάλεσε τους συναδέλφους του γερουσιαστές να μην ψηφίσουν τη Χάσπελ. Θύμα και ο ίδιος βασανιστηρίων, ως αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, ο Μακέιν επικαλέστηκε τον ρόλο της Χάσπελ στο πρόγραμμα ανάκρισης της CIA λέγοντας πως η χώρα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο μεθόδους που τη διατηρούν ασφαλή, οι οποίες είναι «σωστές και δίκαιες όπως οι αξίες με τις οποίες φιλοδοξούμε να ζήσουμε και να προωθήσουμε στον κόσμο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή