Ανησυχία στην Ε.Ε. λόγω Ιταλίας

Ανησυχία στην Ε.Ε. λόγω Ιταλίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα βήμα πριν από την οριστικοποίηση του κοινού προγράμματος, που θα αποτελέσει βάση για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία, εμφανίζονταν χθες το βράδυ οι δύο υποψήφιοι εταίροι, η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων υπό τον Λουίτζι ντι Μάιο. Τα δύο κόμματα ήταν οι νικητές των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου, αλλά κανένα από τα δύο δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Μια εκδοχή του σχεδίου κυβερνητικού προγράμματος είχε διαρρεύσει στην ιστοσελίδα Huffington Post από τη νύχτα της Τρίτης, προκαλώντας αντιδράσεις τριών επιτρόπων της Ε.Ε. λόγω των «αιρετικών» θέσεων που υιοθετούσε, κυρίως στα προβλήματα του χρέους και της μετανάστευσης. Με χθεσινές δηλώσεις του, ο Σαλβίνι έκανε λόγο για «απαράδεκτη ανάμειξη» των Βρυξελλών στα ιταλικά πολιτικά πράγματα, ενώ ο Ντι Μάιο μίλησε για «συνεχιζόμενες επιθέσεις από τους Ευρωκράτες». Την οργή του Ντι Μάιο προκάλεσε και δημοσίευμα των Financial Times υπό τον τίτλο «Η Ρώμη ανοίγει τις πύλες της στους νέους βαρβάρους». Η βρετανική εφημερίδα υποστήριζε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να σχηματίσει «την πιο αντισυμβατική, άπειρη κυβέρνηση που θα διευθύνει δημοκρατία της Δυτικής Ευρώπης από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, το 1957».

Το 39σέλιδο προσχέδιο προγράμματος που δημοσίευσε η Huffington Post και επιβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο περιείχε ριζοσπαστικές θέσεις, όπως η έξοδος από το ευρώ, η επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου σταθερότητας και η ανατροπή της πολιτικής της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό. Ωστόσο, εκπρόσωποι των δύο κομμάτων διευκρίνισαν στη συνέχεια ότι επρόκειτο για παρωχημένη εκδοχή του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο, όπως δήλωσαν κατηγορηματικά, δεν θα αμφισβητεί τη θέση της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν στο τραπέζι άλλες, αμφιλεγόμενες προτάσεις, όπως η διαγραφή ιταλικού χρέους, ύψους 250 δισ. ευρώ, το οποίο διακρατεί υπό μορφή κρατικών τίτλων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλα σημεία του προσχεδίου, όπως η καθιέρωση φόρου 15% για όλα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ελάχιστου εγγυημένου μισθού, εκτιμάται πως θα εκτινάξουν σε δυσθεώρητα ύψη το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Ιταλία έχει ήδη το δεύτερο, μετά την Ελλάδα, υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη – γύρω στο 130% του ΑΕΠ.

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «η Ε.Ε. δεν θα είναι ποτέ πλήρης χωρίς την Ιταλία», μια χώρα «υψίστης σημασίας για την Ενωση». Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υποψήφιων κυβερνητικών εταίρων για την επιλογή πρωθυπουργού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή