Ιταλία: «Επαναστάτες» εναντίον «λογικών»

Ιταλία: «Επαναστάτες» εναντίον «λογικών»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Καθοριστικός παράγοντας που διαμορφώνει τη στάση των μελλοντικών κυβερνητικών εταίρων της Ιταλίας για τα ευρωπαϊκά ζητήματα είναι η διαμάχη για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις εις βάρος του άλλου.

Μιλώντας στους Financial Times, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Λέγκας του Βορρά, Γκουλιέλμο Πίκι, παραπονέθηκε για την πίστη του Κινήματος 5 Αστέρων στην ευρωπαϊκή νομιμότητα. «Θέλουμε να παίξουμε έναν πολύ ενεργό ρόλο για να αλλάξουμε την Ευρώπη. Τα 5 Αστέρια είναι πιο παθητικά, είναι σαν να ανήκουν στον γαλλογερμανικό άξονα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε σε θέματα όπως ο προϋπολογισμός της Ε.Ε., που θα δεσμεύσει και αυτή και την επόμενη κυβέρνηση. Αυτοί λένε “να δούμε τι θα γίνει”», υποστήριξε. Μετά την γκρίνια της Λέγκας για τη σιωπή των 5 Αστέρων απέναντι στις παραινέσεις της Κομισιόν, ο επικεφαλής των 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, επέκρινε κι αυτός τους «ευρωκράτες που δεν εξελέγησαν από κανέναν». Την ίδια ώρα, κυκλοφόρησε η συνέντευξη του ιδρυτή του κόμματος, Μπέπε Γκρίλο στο Newsweek, στην οποία επανέρχεται στην ιδέα συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο προταθείς για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών από τη Λέγκα, Κλαούντιο Μπόργκι, επέμεινε ότι απαιτείται μεγαλύτερος ριζοσπαστισμός. «Οι επαναστάσεις δεν γίνονται δωρεάν. Προηγούνται αυτά που πρέπει να γίνουν και έπονται οι παράλογοι κανόνες που γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια για έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Αν αυτό που μας εμποδίζει να βοηθήσουμε αυτόν που έμεινε χωρίς εισόδημα και χωρίς σύνταξη είναι μία ευρωπαϊκή συνθήκη, τότε η συνθήκη είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να μιλήσουμε με μία φωνή και να πούμε στην Ε.Ε., την οποία κάθε χρόνο πληρώνουμε πολλά δισ., ότι για εμάς έρχονται πρώτα οι Ιταλοί», δήλωσε ο Μπόργκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή