ΚΟΣΜΟΣ

Ακύρωση gay pride στον Λίβανο, σύλληψη του διοργανωτή

Ακύρωση gay pride  στον Λίβανο, σύλληψη του διοργανωτή

Ακυρώθηκε το Beirut Pride, η εορτή υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων, μετά τη σύλληψη του διοργανωτή του. Ο διοργανωτής του Beirut Pride συνελήφθη και κρατήθηκε στη διάρκεια της νύχτας από τις Αρχές του Λιβάνου, ενώ αφέθηκε ελεύθερος μόνον αφού υπέγραψε έγγραφο με το οποίο δεσμευόταν ότι θα ακυρωθούν οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του μοναδικού gay pride που διοργανώνεται σε αραβική χώρα.

Ο Λίβανος έγινε η πρώτη αραβική χώρα που φιλοξένησε πέρυσι gay pride, αν και η εναρκτήρια εκδήλωση είχε ακυρωθεί έπειτα από απειλές, ενώ οι υπόλοιπες διοργανώθηκαν με κάποια διακριτικότητα και χωρίς να πραγματοποιηθεί πορεία από τις ΛΟΑΤ οργανώσεις.

Φέτος οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 12 Μαΐου και θα ολοκληρώνονταν στις 20 Μαΐου.

Ο Λίβανος θεωρείται πιο φιλελεύθερος κοινωνικά από τις άλλες χώρες της περιοχής, αλλά τα παράπονα δεν είναι λίγα και οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες, οι αμφιφυλόφιλοι και οι διεμφυλικοί καταγγέλλουν ότι είναι θύματα διακρίσεων από το κράτος και την κοινωνία.

Ανακοίνωση

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Beirut Pride, ο διοργανωτής του, Χάντι Ντέμιεν, ανέφερε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας επενέβησαν προχθές το βράδυ σε δημόσια ανάγνωση ενός θεατρικού έργου, η οποία πραγματοποιείτο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του gay pride. Ο Ντέμιεν πρόσθεσε ότι τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου ανακρίθηκε και κρατήθηκε όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια του ζητήθηκε, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, να υπογράψει έγγραφο ότι θα ακυρωθούν οι υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Ο Ντέμιεν επισήμανε ότι τον προειδοποίησαν πως αν δεν υπέγραφε το έγγραφο αυτό, θα ξεκινούσε έρευνα εναντίον του για «υποκίνηση σε ανήθικες πράξεις και προσβολή της δημοσίας αιδού».

Το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου δεν έχει σχολιάσει την είδηση. Η νομοθεσία του Λιβάνου, αξίζει να σημειωθεί, απαγορεύει τις «παρά φύσιν» σεξουαλικές πράξεις, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις, κάτι που χρησιμοποιείται για την ποινικοποίηση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων. Πέρυσι ωστόσο Λιβανέζος δικαστής έκρινε πως οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν είναι «παρά φύσιν», μια απόφαση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους ακτιβιστές.

Με τον διεθνή όρο gay pride  (φεστιβάλ υπερηφάνειας) είναι γνωστή μια σειρά εκδηλώσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν από απλές συγκεντρώσεις μέχρι παρελάσεις, άρματα και πάρτι. Αφορούν τα ΛΟΑΤ άτομα, τα οποία διαδηλώνουν δημόσια την υπερηφάνεια που κάθε άτομο πρέπει να αισθάνεται για τη σεξουαλική του ταυτότητα, ενώ γιορτάζονται ανοιχτά η διαφορετικότητα και η κουλτούρα τους. Παράλληλα, αποτελούν και μια μορφή διεκδικήσεων από τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, με κύριο στόχο την εξουδετέρωση των αρνητικών στερεοτύπων στα οποία είναι εγκλωβισμένη η σκέψη και πρακτική πολλών ανθρώπων.