ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η συμφωνία για το Ιράν δεν είναι τέλεια, αλλά πρέπει διαφυλαχθεί

Μέρκελ: Η συμφωνία για το Ιράν δεν είναι τέλεια, αλλά πρέπει διαφυλαχθεί

Οι χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν πως η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «δεν είναι τέλεια», όμως πρέπει να διαφυλαχθεί, δήλωσε σήμερα στη Σόφια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, την επομένη μιας συζήτησης για το θέμα μεταξύ των 28, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προστατεύσει από τις αμερικανικές κυρώσεις τις εταιρείες της ΕΕ που κάνουν δουλειές με το Ιράν.

«Στην ΕΕ συμμεριζόμαστε την άποψη πως η συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά οφείλουμε να παραμείνουμε σ' αυτή τη συμφωνία και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν πάνω σε άλλα θέματα, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ έκανε δηλώσεις κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των χωρών των Βαλκανίων, της οποίας προηγήθηκε χθες ένα δείπνο εργασίας στη Σόφια μεταξύ των 28, αφιερωμένο σε μεγάλο βαθμό στις συνέπειες των αποφάσεων του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε επίσης πως «η συμφωνία του 2015 είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί με μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα μετά το 2025, μια συμφωνία για τις βαλλιστικές δραστηριότητες και την περιφερειακή παρουσία».

Τόνισε όμως ότι «θα εργασθούμε για να διατηρήσουμε το πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 όποιες κι αν είναι οι αμερικανικές αποφάσεις».

Ερωτηθείς κατά την άφιξή του στη σύνοδο στη Σόφια αν ανησυχεί για την ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας Total ότι μπορεί να αποσυρθεί από το Ιράν μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία, ο Μακρόν δήλωσε πως έγκειται στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες αγορές να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

Όμως ενώ εξέφρασε κατανόηση για τις μεγάλες εταιρείες που θέλουν να προστατεύσουν τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ, πρόσθεσε πως η ΕΕ πρέπει να σταθεί στο πλευρό μικρότερων εταιρειών που θέλουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στο Ιράν.

«Διεθνείς εταιρείες με συμφέροντα σε πολλές χώρες παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις βάσει των συμφερόντων τους. Θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν αυτή την ελευθερία», δήλωσε.

«Όμως το σημαντικό είναι εταιρείες και ιδιαίτερα μεσαίου μεγέθους εταιρείες που είναι ίσως λιγότερο εκτεθειμένες σε άλλες αγορές, αμερικανικές ή άλλες, να μπορούν να κάνουν ελεύθερα αυτή την επιλογή».

Η Γαλλία, δήλωσε ο Μακρόν, υποστηρίζει προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία και την αποζημίωση ευρωπαϊκών εταιρειών που μπορεί να πληγούν από αμερικανικές κυρώσεις επειδή έχουν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν.

Σχετικά με τις ευρύτερες εμπορικές διενέξεις με την Ουάσινγκτον, ο Μακρόν ζήτησε επίσης να εξαιρεθεί πλήρως η ΕΕ από τους νέους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να διαφυλάξει την «εμπορική κυριαρχία» της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ