Βόρεια Κορέα: Εν αμφιβόλω και ο διάλογος με τη Σεούλ

Βόρεια Κορέα: Εν αμφιβόλω και ο διάλογος με τη Σεούλ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Η προσέγγιση της Βόρειας Κορέας όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Νότια Κορέα τίθεται εν αμφιβόλω, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Πιονγιάνγκ, ο οποίος χθες κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για «ασχετοσύνη και ανικανότητα».

«Αν δεν επιλυθεί το σοβαρό ζήτημα που οδήγησε στο πάγωμα των επαφών υψηλού επιπέδου ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, δεν θα είναι ποτέ πια εύκολο να καθίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο με το τωρινό καθεστώς (sic) της Νότιας Κορέας», ανακοίνωσε ο Ρι Σον Γκουόν. Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Κιουνγκ Γουά είπε ότι το πρόβλημα βρίσκεται «στη διχογνωμία ανάμεσα στον Βορρά και στις ΗΠΑ για το πώς θα επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση». Θεωρώντας δεδομένο ότι η ιστορική σύνοδος της 12ης Ιουνίου ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη Κιμ θα γίνει κανονικά στη Σιγκαπούρη, η Κανγκ σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για τις ακριβείς μεθόδους όταν συναντηθούν.

Η Βόρεια Κορέα έχει αναγγείλει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανατινάξει την είσοδο της σήραγγας που έως τώρα χρησιμοποιούσε για τις πυρηνικές της δοκιμές, ενώ την περασμένη εβδομάδα απελευθέρωσε τρεις Αμερικανούς κρατουμένους. Παρ’ όλα αυτά, το ύφος των δηλώσεων της Πιονγιάνγκ έχει σκληρύνει αισθητά, με προειδοποιήσεις ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στις ΗΠΑ «να τη στριμώξουν στη γωνία».

Πρόσφατα κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δηλώνει ότι επιθυμεί για τη Βόρεια Κορέα «μοντέλο αποπυρηνικοποίησης όπως αυτό της Λιβύης». Η Λιβύη εγκατέλειψε το πυρηνικό της πρόγραμμα και εντάχθηκε στο διεθνές οικονομικό σύστημα μετά τη συμφωνία του 2003, ενώ, οκτώ χρόνια αργότερα, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή και τον θάνατο του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή