ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Βαπτίσεις και ιστορία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου

Βρετανία: Βαπτίσεις και ιστορία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου

Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου είναι ένας συμβολικός τόπος για τη βασιλική οικογένεια. Εμβληματικός χώρος τέλεσης των βασιλικών γάμων και των βαπτίσεων, με μακρά ιστορία, το γοτθικού ρυθμού παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον πύργο του Ουίνδσορ θα συγκεντρώσει για ακόμη μία φορά το Σάββατο τη βασιλική οικογένεια για τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν.

Οικοδομήθηκε τον 15ο αιώνα και έκτοτε εκεί έγιναν πολλές τελετές για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, βαπτίσεις, γάμοι και κηδείες. Το 1348, επηρεασμένος από τους Ιππότες της Στρογγύλης Τραπέζης του βασιλιά Αρθούρου, ο Εδουάρδος Γ΄ ίδρυσε το Τάγμα της Περικνημίδας, το σημαντικότερο τάγμα ιπποτών, και όρισε εκκλησία του το παρεκκλήσι του Ουίνδσορ, αφιερωμένο στον Αγιο Γεώργιο, πολιούχο της Αγγλίας.

Το παρεκκλήσι στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε πλήρως στον σημερινό ρυθμό του μεταξύ 1475 και 1528. Εκεί φυλάσσεται το σπαθί του Εδουάρδου Γ΄, μήκους 2,03 μέτρων. Οι ιππότες αυτοί συνεχίζουν και σήμερα να πηγαίνουν στην ετήσια τελετή στο παρεκκλήσι υπέρ του τάγματός τους, σε μεγάλη πομπή φορώντας τις βαριές βελούδινες μπλε κάπες και τα μαύρα βελούδινα καπέλα που έχουν στο πλάι φτερό στρουθοκαμήλου. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, κουμπάρος στον γάμο του αδελφού του Χάρι, είναι ο χιλιοστός ιππότης του τάγματος.

Επίσης, στο παρεκκλήσι έχουν τελεστεί 15 γάμοι, μια παράδοση που εγκαινίασε ο Εδουάρδος Ζ΄ (1841-1910) με τον γάμο του με την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Δανίας, το 1863, και την οποία ακολούθησαν πολλά παιδιά της βασίλισσας Βικτωρίας. Ο Χάρι βαπτίστηκε εκεί το 1984 και το 1997 ο Ουίλιαμ έλαβε το χρίσμα σύμφωνα με την παράδοση της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ο πατέρας τους, πρίγκιπας Κάρολος, πήγε στο παρεκκλήσι απλά για να πάρει ευχή, παρουσία της βασίλισσας, μετά τον πολιτικό γάμο του με την Καμίλα το 2005, καθώς και οι δύο τους ήταν διαζευγμένοι. Ενας ακόμη γάμος θα τελεστεί φέτος στο παρεκκλήσι: αυτός της πριγκίπισσας Ευγενίας του Γιορκ, ξαδέλφης του Χάρι, με τον Τζακ Μπρούκσμπανκ τον Οκτώβριο. Ο προηγούμενος γάμος τελέστηκε πριν από δέκα χρόνια: ο μεγαλύτερος εγγονός της βασίλισσας, ο Πίτερ Φίλιπς, παντρεύτηκε την Καναδή Οτομ Κέλι. Στο παρεκκλήσι, χωρητικότητας 800 ατόμων, κηδεύτηκε η βασιλομήτωρ Ελισάβετ το 2002, όπου και τάφηκε δίπλα στον σύζυγό της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄. Πολλοί μονάρχες ακόμη έχουν ταφεί εκεί όπως ο Ερρίκος Η΄, ο Εδουάρδος ΣΤ΄, ο Κάρολος Α΄ της Αγγλίας, ο Γεώργιος Δ΄ και ο Γεώργιος Ε΄.

Το παρεκκλήσι είναι χώρος προσευχής για τη βασίλισσα όταν μένει στον πύργο του Ουίνδσορ, μία από τις τρεις επίσημες κατοικίες της, ενώ μεταξύ άλλων εκεί τελείται η λειτουργία του Πάσχα στην οποία παρίσταται η βασιλική οικογένεια κάθε χρόνο.