ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση φοιτητριών του USC από τον γυναικολόγο του πανεπιστημίου

ΗΠΑ: Δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση φοιτητριών του USC από τον γυναικολόγο του πανεπιστημίου

Το πανεπιστήμιο USC στο Λος Άντζελες έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 85 μαρτυρίες για τον πρώην γυναικολόγο του, τον οποίο πρώην φοιτήτριες κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της Καλιφόρνιας έχει ξεκινήσει έρευνα για τις σχετικές καταγγελίες.

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) διευκρίνισε την Τετάρτη ότι οι μισές μαρτυρίες πρώην φοιτητριών του έγιναν ανώνυμα σε μια τηλεφωνική γραμμή που δημιουργήθηκε αυτή την εβδομάδα για τον λόγο αυτό, ενώ επίσης ανακοίνωσε ότι έχει επικοινωνήσει με την αστυνομία του Λος Άντζελες, η οποία όμως αρνήθηκε χθες Πέμπτη να σχολιάσει την υπόθεση.

«Θέλουμε να μάθουμε όλα τα γεγονότα», διευκρίνισε ο πρύτανης Μάικλ Κουίκ σε ανοικτή του επιστολή που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του πανεπιστημίου.

Εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου της Καλιφόρνιας, που ερευνά τις καταγγελίες για αντιδεοντολογική συμπεριφορά των γιατρών και μπορεί να αποφασίσει την ακύρωση της άδειάς τους, επεσήμανε χθες ότι διεξάγεται έρευνα, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Los Angeles Times αποκάλυψε την Τετάρτη ότι εναντίον του γυναικολόγου Τζορτζ Τίνταλ έχουν γίνει καταγγελίες από νοσοκόμες και ασθενείς για σεξουαλική παρενόχληση. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι άγγιξε με ανάρμοστο τρόπο τα γεννητικά όργανα φοιτητριών στη διάρκεια της ιατρικής εξέτασης και ότι έκανε σχόλια για το σώμα τους και τα γεννητικά τους όργανα. «Θα είσαι τέλεια στο σεξ», φέρεται να είπε σε μια πρώην φοιτήτρια, την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο γυναικολόγος προτιμούσε κυρίως Κινέζες φοιτήτριες. Μάλιστα στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 φέρεται να πήρε πολλές φωτογραφίες των γεννητικών οργάνων ασθενών του. Εντούτοις, ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο εξετάζει τις ασθενείς του δικαιολογείται ιατρικά.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του USC, Μαξ Νίκιας, είχε καταγγείλει σε επιστολή του προς τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο ότι εσωτερική έρευνα που διεξήχθη το 2016 για τον γιατρό Τίνταλ «αποκάλυψε ότι υπήρχαν καταγγελίες στο παρελθόν και ο πρώην διευθυντής του ιατρικού κέντρου αποφάσισε να τις διευθετήσει ανεξάρτητα».

Καταγγελίες για ρατσιστικά σχόλια που είχε κάνει ο Τίνταλ το 2013 είχαν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του πανεπιστημίου, η οποία όμως «δεν εντόπισε συγκεκριμένα στοιχεία ότι παραβίασε την ισχύουσα πολιτική».

Τότε μια νοσοκόμα, εξοργισμένη από την αδράνεια του πανεπιστημίου, προσέφυγε στην υπηρεσία πρόληψης βιασμών το 2016 και τελικά η διεύθυνση του USC έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Τίνταλ, προτού τερματίσει το συμβόλαιό του τον Ιούνιο του 2017.

Αρχικά ο γυναικολόγος είχε δηλώσει ότι θα πάρει σύνταξη, όμως στις αρχές του έτους ζήτησε να πάρει πίσω τη θέση του, απειλώντας να ασκήσει αγωγή στο πανεπιστήμιο, το οποίο ενημέρωσε τον Ιατρικό Σύλλογο Καλιφόρνιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ