«Ισχυρό μήνυμα» προς το Ισραήλ ζητεί ο Ερντογάν

«Ισχυρό μήνυμα» προς το Ισραήλ ζητεί ο Ερντογάν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε χθες τους ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου, προκειμένου να καταδικάσουν το Ισραήλ για το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας. Η συνάντηση έγινε στην έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, όμως δεν αναμένεται να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα, εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των χωρών.

Ο Ερντογάν, που έχει εξαπολύσει δριμεία κριτική εναντίον του Ισραήλ μετά τον θάνατο τη Δευτέρα 60 Παλαιστινίων από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας θα στείλει «ένα πολύ ισχυρό μήνυμα» κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Η αμερικανική πρεσβεία

Η Τουρκία, που έχει την προεδρία του Οργανισμού αυτή την περίοδο, είχε συγκαλέσει ήδη τον Δεκέμβριο σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη για να καταδικάσει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Ομως η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου ο αραβομουσουλμανικός κόσμος είναι διχασμένος και, εξαιτίας των αντιπαραθέσεων, είναι μάλλον αδύνατο να ληφθεί οποιοδήποτε συγκεκριμένο μέτρο εναντίον του Ισραήλ.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν πρέπει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, που μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

Οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να εξασφαλίσουν από κοινού ότι άλλα κράτη δεν θα κάνουν κάτι τέτοιο, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή