Σε νέες περιπέτειες Μαδρίτη – Βαρκελώνη

Σε νέες περιπέτειες Μαδρίτη – Βαρκελώνη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν λένε να προσέχουμε τι ευχόμαστε γιατί μπορεί και να το πάθουμε; Το τελευταίο πάθημα του Μαριάνο Ραχόι επιβεβαιώνει τη λαϊκή σοφία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός ευχήθηκε να αποκτήσει η Καταλωνία έναν «καθαρό» πρόεδρο, δηλαδή κάποιον που δεν θα είναι ούτε φυλακισμένος ούτε εξόριστος λόγω της ανάμειξής του στο εγχείρημα του περασμένου Οκτωβρίου για απόσχιση από το ισπανικό κράτος. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας επικράτησαν εκ νέου στις τοπικές εκλογές, η αυτόνομη περιοχή ήταν ακυβέρνητη: οι διαδοχικοί υποψήφιοι πρόεδροι δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από τη Μαδρίτη, καθώς ενέπιπταν σε μία από τις δύο κατηγορίες.

Τελικά, το τοπικό Κοινοβούλιο έκανε την υπέρβαση την περασμένη Δευτέρα, εκλέγοντας πρόεδρο της Καταλωνίας τον Κιμ Τόρα, που δεν βαρύνεται με κατηγορίες ενώπιον της ισπανικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή μάλλον δεν χαροποίησε τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Ισπανίας.

Στο Βερολίνο

Ο 55χρονος εκδότης που ανέλαβε τα ηνία της ατίθασης περιοχής είναι θερμός θιασώτης της απόσχισης. Το πρώτο του ταξίδι, την επομένη κιόλας της εκλογής του, ήταν στο Βερολίνο, όπου έσπευσε να συναντήσει τον αυτοεξόριστο ηγέτη των αυτονομιστών Κάρλες Πουτζντεμόν. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Τόρα περιέγραψε τον εαυτό του ως «υπηρεσιακό πρόεδρο» και υποσχέθηκε ότι θα κινήσει γη και ουρανό ώστε να επιστρέψει στο αξίωμά του ο «φυσικός» ηγέτης της περιοχής, Πουτζντεμόν. Την Πέμπτη, μετά την τελετή της ορκωμοσίας του, δήλωσε ότι θα μείνει «πιστός στην εντολή της 1ης Οκτωβρίου», δηλαδή του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, ώστε «να δημιουργήσουμε τη Δημοκρατία της Καταλωνίας».

Ηχηρές διακηρύξεις, αλλά πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται. Από την 1η Οκτωβρίου, οι Καταλανοί είναι διχασμένοι σε δύο σχεδόν ισοδύναμα στρατόπεδα, κάτι που επιβεβαίωσε και η οριακή εκλογή του Τόρα, με 66 ψήφους έναντι 65. Με τέτοιο συσχετισμό δυνάμεων δεν φτιάχνεται εύκολα ανεξάρτητο κράτος, όταν μάλιστα η Μαδρίτη καραδοκεί για να διαλύσει εκ νέου την καταλανική αυτονομία στην πρώτη κίνηση του Τόρα που θα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές.

Από την άλλη, και ο Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορεί να απορρίπτει εσαεί κάθε πολιτική διαπραγμάτευση με τη Βαρκελώνη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ένταση γύρω από το Καταλανικό απέχει πολύ από το σημείο της εκτόνωσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή