Ιραν για πυρηνική συμφωνία: «Δεν είναι αρκετή η πολιτική στήριξη της Ε.Ε. μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ»

Ιραν για πυρηνική συμφωνία: «Δεν είναι αρκετή η πολιτική στήριξη της Ε.Ε. μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Eυρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει αρκετά για να διατηρήσει τα οφέλη για το Ιράν από την πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη το 2015, μετά την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ, ανέφερε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Γαβάντ Ζαρίφ  στον Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε στην Τεχεράνη. 

Με την αποχώρηση των ΗΠΑ. αυξήθηκαν οι προσδοκίες των πολιτών (του Ιράν) από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διατηρηθούν τα ωφέλη της συμφωνίας. Στο τωρινό πλαίσιο η ευρωπαϊκή πολιτική στήριξη για τη συμφωνία δεν είναι αρκετή», επεσήμανε ο Ζαρίφ και πρόσθεσε: «Η ανακοίνωση της ενδεχόμενης απόσυρσης από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες από τη συνεργασία τους με το Ιράν δεν είναι σύμφωνη με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υλοποιήσει (την πυρηνική συμφωνία)».

Ο Κανέτε είναι ο πρώτος δυτικός αξιωματούχος που γίνεται δεκτός στην ιρανική πρωτεύουσα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων, και να επιβάλουν εκ νέου οικονομικές κυρώσεις που αφορούν επίσης τις ξένες εταιρίες, κυρίως ευρωπαϊκές.

Η αποχώρηση αυτή και οι απειλές των κυρώσεων εγκυμονούν σοβαρούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ήθελαν να επενδύσουν στο Ιράν, ενώ κινδυνεύουν να επιφέρουν βαριές συνέπειες στην ιρανική οικονομία.

Από την πλευρά της η E.E. είχε τονίσει αυτή την εβδομάδα ότι αναζητεί «πρακτικές λύσεις για να επιτραπεί στο Ιράν να συνεχίσει τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, να συνεχίσει τις τραπεζικές του συναλλαγές, να διατηρήσει τις αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή