Αμφισβητούμενη νίκη του Μαδούρο

Αμφισβητούμενη νίκη του Μαδούρο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Για «νίκη κατά του ιμπεριαλισμού» έκανε λόγο την Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανανέωσε τη θητεία του στην προεδρία της Βενεζουέλας, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία που πολλοί χαρακτήρισαν αμφιλεγόμενη. Ο Μαδούρο πέτυχε μια άνετη νίκη κερδίζοντας το 68% των ψήφων και αναπτύσσοντας διαφορά 45 μονάδων από τον κοντινότερο αντίπαλο του Χένρι Φάλκον. Ωστόσο, πληθώρα επικριτών, από τη Βενεζουέλα αλλά και τη διεθνή κοινότητα, απέρριψαν την εκλογική διαδικασία, μιλώντας για παρατυπίες, παραβιάσεις του εκλογικού νόμου και εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση στις κάλπες.

Καθώς ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης είχε αποφασίσει να μποϊκοτάρει τις εκλογές –λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν είχε επιτρέψει στους δύο, πιο δημοφιλείς πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου της Βενεζουέλας να κατέβουν στις εκλογές– η νίκη του Μαδούρο ήταν ευρέως αναμενόμενη. Παρ’ όλα αυτά, εντύπωση στους παρατηρητές των εκλογών προκάλεσε το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό προσέλευσης, που υπολογίζεται κάτω από το 50% με βάση την κυβέρνηση και γύρω στο 30% σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αισθητά μειωμένο από το 80% των προηγούμενων εκλογών. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Χένρι Φάλκον, ο οποίος χαρακτηρίστηκε προδότης από τον αντικυβερνητικό συνασπισμό, καθώς αγνόησε το μποϊκοτάζ του, απέρριψε το αποτέλεσμα αμέσως μετά τη λήξη των της ψηφοφορίας. «Δεν αναγνωρίζουμε αυτή τη διαδικασία ως έγκυρη …πρέπει να έχουμε νέες εκλογές», ανέφερε.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Μαδούρο, αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χαρακτήρισαν την εκλογική διαδικασία «φάρσα» και επανέλαβαν απειλές πως θα επιβάλουν κυρώσεις στον ήδη αποδυναμωμένο πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας. Την ένστασή του εξέφρασε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας «δεν σεβάστηκε ούτε τις πιο βασικές δημοκρατικές προδιαγραφές».

Στο κύμα της διεθνούς καταδίκης της εκλογικής διαδικασίας προστέθηκε χθες και η «Ομάδα της Λίμα», που περιλαμβάνει 14 χώρες της Βόρειας και της Νοτίου Αμερικής, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αργεντινή και το Μεξικό. Σε μια έντονη δήλωση, οι χώρες χαρακτήρισαν τις εκλογές ως «παράνομες και μη δίκαιες» και ανακοίνωσαν την ανάκληση των πρεσβευτών του από το Καράκας, υποβαθμίζοντας τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Βενεζουέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή