Εκκληση για όριο τετραγωνικών στο Χονγκ Κονγκ

Εκκληση για όριο τετραγωνικών στο Χονγκ Κονγκ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόσο μέσα στα διαμερίσματα όσο και έξω στην πόλη, η ζωή στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να γίνει ασφυκτική, λέει η 39χρονη Ουάι Λι,η οποία ενοικιάζει ένα νανοδιαμέρισμα 19 τετραγωνικών μέτρων στη γειτονία Σέουνγκ Βαν. Ο χώρος που έχει για να ζήσει είναι λίγο μεγαλύτερος από δύο χώρους στάθμευσης στο Χονγκ Κονγκ. «Εμαθα να εργάζομαι υπό την απουσία χώρου, κρατώντας τα πάντα ευκατάστατα και διατηρώντας μόνο τα πράγματα που πραγματικά χρειαζόμουν. Το κρεβάτι μου είναι το μεγαλύτερο έπιπλο εδώ και έτσι εκεί περνάω τις περισσότερες ώρες. Δεν υπάρχει χώρος για περισσότερα πράγματα».

Η Λι ενοικιάζει τον χώρο έναντι περίπου 2.470 ευρώ μηνιαία την τελευταία διετία. «Επί του παρόντος, είναι αυτό που μπορώ να αντέξω οικονομικά και το κάνω να λειτουργεί. Οτιδήποτε μεγαλύτερο σε αυτήν την περιοχή θα ήταν υπερβολικά ακριβό. Για να βρω κάπου φθηνότερα, θα έπρεπε να απομακρυνθώ πολύ».Η Λι δέχεται ότι η ζωή στο Χονγκ Κονγκ είναι έτσι και την έχει συνηθίσει.«Κατάλαβα ότι μπορώ να τα καταφέρω χωρίς πολλά πράγματα κι αυτό ήταν μία ανακούφιση. Το μόνο που μου λείπει είναι μία κανονική κουζίνα, αλλά τρώω πολύ συχνά έξω, κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό. Εκτός από αυτό, μου καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες μου».

Ο Ουίλιαμ Λιμ πιστεύει ότι το δημιουργικό σχέδιο μπορεί να δώσει την απάντηση στην οικιστική κρίση στο Χονγκ Κονγκ. Ως ιδρυτής της CL3 Architects, o Λιμ σχεδίασε πρόσφατα το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο νανοδιαμέρισμα. Διαθέτει δύο κρεβατοκάμαρες, μπάνιο και κουζίνα και όλα αυτά σε ένα χώρο μικρότερο από αυτόν της καμπίνας ενός κρουαζιερόπλοιου.

Η ζωή στα νανοδιαμερίσματα φαίνεται ότι γίνεται η νόρμα στο Χονγκ Κονγκ . Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι περίπου 200.000 από τους φτωχότερους κατοίκους της πόλης ζουν σε χωρισμένα διαμερίσματα. Κάποια, τα οποία είναι γνωστά ως σπίτια «φέρετρα», είναι στην πραγματικότητα κλουβιά μικρότερα και από ένα χώρο στάθμευσης. Οι φυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της πόλης έχουν μεγαλύτερο χώρο να ζουν. Εν αντιθέσει με πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Σίδνεϊ, το Χονγκ Κονγκ δεν διαθέτει μίνιμουμ όριο εμβαδού για τις ιδιωτικές κατοικίες. Ετσι συμβαίνει να μειώνεται το εμβαδόν των σπιτιών με τιμές που διαρκώς αυξάνονται. Το 2016, ένας κατασκευαστής κατέθεσε σχέδια στην οικιστική υπηρεσία του Χονγκ Κονγκ για τη μετατροπή ενός εμπορικού κτιρίου σε 68 διαμερίσματα, κάποια από τα οποία είχαν έκταση μικρότερη από αυτή ενός κελιού φυλακής.

Ασχέτως του πόσο δημιουργικός μπορεί να είναι ο σχεδιασμός τους, τα νανοδιαμερίσματα θεωρούνται μέθοδος που οδηγεί στον πλουτισμό των κατασκευαστών. Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις από τοπικούς βουλευτές να οριοθετηθεί το μέγεθος των ιδιωτικών κατοικιών, ο υπεύθυνος κατοικιών της πόλης αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση του μεγέθους θα κάνει τα διαμερίσματα οικονομικώς πιο δυσβάστακτα. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα Shrink That Footprint, τα διαμερίσματα στο Χονγκ Κονγκ είναι τα μικρότερα στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή