ΚΟΣΜΟΣ

Ποσοστά ρεκόρ καταγράφει το αντιμεταναστευτικό κόμμα στη Σουηδία

Ποσοστά ρεκόρ καταγράφει το αντιμεταναστευτικό κόμμα στη Σουηδία

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Σουηδίας δίνουν μάχη στήθος με στήθος τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές στη χώρα, με το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να φτάνει το ποσοστό ρεκόρ του 20% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η δημοτικότητα των Σουηδών Δημοκρατών έχει ενισχυθεί από το 2010 οπότε κέρδισαν για πρώτη φορά έδρες στο κοινοβούλιο, με το κόμμα να οδεύει προς το καλύτερο εκλογικό του αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Στις βουλευτικές εκλογές του 2014 κέρδισε το 13% των ψήφων.

Η αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο το 2015, οπότε η Σουηδία δέχθηκε 160.000 πρόσφυγες, ενίσχυσε τις ανησυχίες των Σουηδών ότι θα πληγεί το κοινωνικό κράτος της χώρας και ότι θα αυξηθεί η εγκληματικότητα, γεγονός που έχει δώσει ώθηση στο κόμμα, το οποίο θέλει να κλείσει τις πόρτες της χώρας και να καταπολεμήσει τις συμμορίες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του IPSOS, το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών συγκεντρώνει το 24% στη πρόθεση ψήφου και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Κόμμα των Μετριοπαθών στο 22%.

Στις προηγούμενες εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει το 31% των ψήφων και οι Μετριοπαθείς το 23,3%.

Η τρέχουσα κυβέρνηση είναι ένας συνασπισμός μειοψηφίας στον οποία συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Στο κοινοβούλιο στηρίζονται από το Αριστερό Κόμμα. Όλα μαζί τα κόμματα αυτά συγκεντρώνουν το 37% της πρόθεσης ψήφου.

Οι Μετριοπαθείς, οι κεντρώοι, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι θα συνεργαστούν και θα κατέβουν ως ενιαία ομάδα στις εκλογές. Μαζί συγκεντρώνουν το 39% στην πρόθεση ψήφου.

Ωστόσο, κανένας από τους δύο συνασπισμούς δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας χωρίς τους Σουηδούς Δημοκράτες κάτι που και οι δύο έχουν απορρίψει.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ