Γερμανία: Ο Χάικο Μάας αφήνει ήδη το στίγμα του

Γερμανία: Ο Χάικο Μάας αφήνει ήδη το στίγμα του

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο επρόκειτο να συναντηθεί χθες για πρώτη φορά ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Με τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι ιδιαίτερα τεταμένες, τα σχέδια και οι σκέψεις του Χάικο Μάας αποκτούν βαρύνουσα σημασία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι σχεδιάζει ο νέος ηγέτης της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας.

Ο κ. Μάας δεν είναι νέος στον χώρο της πολιτικής, είναι όμως σχετικά άπειρος όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Παρ’ όλα αυτά, έπειτα από μόλις δέκα εβδομάδες έχει ήδη αρχίσει να εκπέμπει το στίγμα του. Μόλις δύο εβδομάδες μετά τον διορισμό του, η Γερμανία ήταν ανάμεσα στις 28 χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, ως αντίδραση στην απόπειρα δολοφονίας του διπλού πράκτορα, Ρωσίας και Βρετανίας, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. Ταυτόχρονα, εκδηλώνει έναν σχεδόν παιδικό ενθουσιασμό για τα νέα του καθήκοντα, ωστόσο στις δημόσιες εμφανίσεις του εμφανίζεται ήρεμος και συγκρατημένος.

Είναι αναντίρρητο ότι η εξωτερική πολιτική έχει αλλάξει τον κ. Μάας, το καίριο ερώτημα όμως είναι πώς θα την αλλάξει αυτός. Οι προκάτοχοί του άφησαν έντονη τη σφραγίδα τους στον πολιτικό στίβο, κάτι το οποίο, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, θα κάνει και αυτός. Το «σήμα κατατεθέν» του, ως υπουργού Δικαιοσύνης, ήταν η προσπάθειά του για τον περιορισμό του λαϊκισμού, κάτι το οποίο θα συνεχίσει και από το νέο του πόστο. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσδοκά να διατηρήσει ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ ανεξαρτήτως των αποφάσεων του προέδρου Τραμπ. Παράλληλα διατηρεί ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τη Γαλλία και το Ισραήλ. Αν και οι τρεις αυτές θέσεις φαντάζουν αντιφατικές, το βασικό ζήτημα πλέον είναι πως ο νέος υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να τις ενισχύσει. Η βασική διαφορά του κ. Μάας με τους προκατόχους του όμως είναι η στάση του απέναντι στη Ρωσία, η οποία, σε αντίθεση με την πρότερη κατευναστική πολιτική, είναι σταθερά επικριτική και περιοριστική.

Συνοψίζοντας, θα περάσουν μήνες αν όχι χρόνια μέχρι να σχηματιστεί το «δόγμα Μάας». Είναι όμως σίγουρο ότι εντέλει θα είναι φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό, με έμφαση στον περιορισμό του λαϊκισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή