Ανυποχώρητοι οι εταίροι στην Ιταλία

Ανυποχώρητοι οι εταίροι στην Ιταλία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ανυποχώρητοι ως προς τον διορισμό του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι στην Ιταλία, παρά τους συνεχιζόμενους δισταγμούς του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα. Οι εξελίξεις στην Ιταλία αποτελούν «αιτία ανησυχίας» για τη γερμανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ.

Ο 81χρονος Σαβόνα, που έχει χαρακτηρίσει το ευρώ «γερμανικό κλουβί» και «ιστορικό σφάλμα για την Ιταλία», τάσσεται υπέρ της κατάρτισης Σχεδίου Β, σε περίπτωση που οι περιστάσεις απαιτήσουν έξοδο της Ιταλίας από το κοινό νόμισμα. Ο Σαβόνα έχει διατελέσει υπουργός επί κυβέρνησης Τσιάμπι, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς και διευθύνων σύμβουλος μεγάλων επιχειρήσεων. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επρόκειτο να παρουσιάσει στον πρόεδρο Ματαρέλα τον κατάλογο των υπουργών χθες το βράδυ, ενώ οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Λέγκας και των 5 Αστέρων άφηναν λίγες αμφιβολίες σχετικά με το αν το όνομα του Σαβόνα θα βρίσκεται στη λίστα.

Διαφωνίες παρέμεναν ως προς τις αρμοδιότητες του επικεφαλής των 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος διεκδικεί το υπερυπουργείο Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης, αλλά και ως προς το πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο, οι γενικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες φιλοδοξεί να κινηθεί η νέα κυβέρνηση είναι αρκετά σαφείς ώστε να προξενήσουν ανησυχία στους ευρωπαϊκούς εταίρους.

«Περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη χρειάζεται αξιόπιστους εταίρους στην Ιταλία, που βλέπουν τη θέση της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης και όχι στην απατηλή ασφάλεια του εθνικισμού», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις μελών της μελλοντικής κυβέρνησης ως «αιτία ανησυχίας». Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων (BDI), που προέτρεψε τον Κόντε «να φέρει τους κυβερνητικούς εταίρους ξανά στη γη», εφόσον «οι πολυέξοδες εκλογικές υποσχέσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη στην Ιταλία».

Ο δε επικεφαλής της συντηρητικής Φόρτσα Ιτάλια Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που παραμένει σε επαφή με τον Ματέο Σαλβίνι, ανακοίνωσε ότι παρ’ όλα αυτά το κόμμα του θα καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση γιατί το πρόγραμμά της είναι «ευχολόγιο». Η ψηφοφορία στην ιταλική Βουλή και Γερουσία, στην οποία οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν πλειοψηφία μόλις 6 εδρών, αναμένεται το αργότερο στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή