ΗΠΑ: Μία ακόμη συζήτηση για την πρόληψη επιθέσεων σε σχολεία

ΗΠΑ: Μία ακόμη συζήτηση για την πρόληψη επιθέσεων σε σχολεία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιζώντες της πρόσφατης πολύνεκρης επίθεσης σε γυμνάσιο στην περιοχή του Χιούστον στο Τέξας αναμενόταν να συμμετάσχουν χθες σε έναν τελευταίο γύρο συνομιλιών με τον κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ, ο οποίος αναζητεί τρόπους να σταματήσουν οι επιθέσεις με όπλα.

Μαζί με τους μαθητές και τους γονείς από το Γυμνάσιο της Σάντα Φε, όπου ένας 17χρονος πυροβόλησε και σκότωσε την περασμένη Παρασκευή οκτώ μαθητές και δύο καθηγητές, αναμένονταν να βρίσκονται και πολλοί εκπρόσωποι από την κοινότητα του Τέξας Σάδερλαντ Σπρινγκς, όπου τον Νοέμβριο ένας ένοπλος σκότωσε 26 ανθρώπους μέσα σε μια εκκλησία των βαπτιστών, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Αμποτ.

Ο Αμποτ, ο οποίος είναι Ρεπουμπλικανός, είχε την Τρίτη συζήτηση στρογγύλης τραπέζης με καθηγητές και αξιωματούχους των δυνάμεων επιβολής του νόμου στην πρωτεύουσα της πολιτείας, το Οστιν και προχθές Τετάρτη ξανά με μέλη της Ομοσπονδίας Οπλων της πολιτείας του Τέξας, η οποία συνδέεται με την Εθνική Ομοσπονδία Οπλων (ΝRA), με μέλη της Texas Gun Sense (TGS), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που τάσσεται υπέρ της αυστηρότερης νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και με ειδικούς από τον τομέα της ψυχικής υγείας.

Οπως είπε ο Αμποτ, το πάνελ συζήτησε την Τετάρτη για τους τρόπους που μπορούν να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα ψυχικής υγείας στα σχολεία, για την τοποθέτηση των όπλων σε ασφαλείς χώρους αποθήκευσης των σπιτιών και για τη νομοθεσία που στοχεύει να κρατήσει μακριά τα όπλα από τα χέρια όσων έχουν κριθεί από δικαστή επικίνδυνοι για τους εαυτούς τους ή για τρίτους.

Ο Αμποτ, ένας δεινός υποστηρικτής των δικαιωμάτων οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, δήλωσε ότι οι όποιες αλλαγές στους νόμους της πολιτείας πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα στην οπλοκατοχή όπως αυτά καθορίζονται από τη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.

Το νομοθετικό σώμα δεν θα συνεδριάσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την εφαρμογή και τη χρηματοδότηση από την πολιτεία σημαντικών αλλαγών που τυχόν προκύψουν από τις συνομιλίες.

Σε αντίθεση με τη Φλόριντα, όπου η δολοφονία 17 μαθητών και καθηγητών σε σχολείο τον Φεβρουάριο προκάλεσε ένα κίνημα με νεαρά παιδιά να ζητούν την επιβολή περιορισμών στην οπλοκατοχή, η τραγωδία στο Τέξας βρήκε πολλούς εκλεγμένους αξιωματούχους αλλά και επιζώντες να τίθενται υπέρ του δικαιώματος αυτού.

Εναντίον του φερόμενου ως δράστη της τελευταίας αυτής ένοπλης επίθεσης σε σχολείο, του 17χρονου Δημήτριου Παγουρτζή, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία. Αποτεφρώθηκε στο Καράτσι η σορός της Σαμπίκα Σιχ που σκοτώθηκε στο μακελειό σε λύκειο της Σάντα Φε. Η Πακιστανή μαθήτρια που σκοτώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο μακελειό σε λύκειο της Σάντα Φε των ΗΠΑ, μαζί με άλλους εννέα ανθρώπους, αποτεφρώθηκε χθες στο Καράτσι του νότιου Πακιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή