ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: 11 αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του στρατού

kolomvia-11-apostates-tis-proin-organosis-antarton-farc-skotothikan-se-epicheirisi-toy-stratoy-2252961

Έντεκα αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης η οποία διεξήχθη στη νότια Κολομβία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας.

Η επιχείρηση διεξήχθη την Κυριακή το βράδυ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένδεκα αποστάτες και να τραυματιστούν άλλοι δύο, «ανάμεσά τους ένας ανήλικος που πρόσφατα είχε στρατολογηθεί εξαναγκαστικά», διευκρίνισε ο υπουργός μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ.

Αυτοί οι δεκατρείς μαχητές ανήκαν στο Έβδομο Μέτωπο των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, υπό τη διοίκηση του Έντγκαρ Σαλγάδο, γνωστού επίσης με το προσωνύμιο Ροδρίγο Καδέτε, ενός αξιωματικού των ανταρτών που απέρριψε τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η ηγεσία των FARC με την κυβέρνηση στα τέλη του 2016, βάσει της οποίας η οργάνωση, το παλαιότερο αντάρτικο στην Αμερική, κατέθεσε τα όπλα και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά.

Οι αντάρτες που ανήκουν σε αυτό το μέτωπο κατηγορούνται πως ενέχονται στους θανάτους δεκάδων στρατιωτικών και πολιτών, καθώς και στις απαγωγές και στις εξαφανίσεις μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης μετά τον αφοπλισμό των FARC, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο Καδέτε φέρεται επίσης να ενέχεται στη διακίνηση κοκαΐνης και κολτανίου, ενός ορυκτού που χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων ηλεκτρονικών, προς τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα.

Χωρίς πλέον κεντρική διοίκηση, ομάδες αποστατών των FARC δρουν σε πολλές περιοχές της Κολομβίας και–σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις–μετρούν περίπου 1.200 μαχητές, τόσο πρώην αντάρτες που αποκήρυξαν τη συμφωνία ειρήνης, όσο και νεοσύλλεκτους.

Οι αρχές κλιμάκωσαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αποστατών αυτών αφού το Μέτωπο Όλιβερ Σινιστέρα, υπό τη διοίκηση του Ουάλτερ Αρτισάλα, γνωστού επίσης με το ψευδώνυμο Γκουάτσο, απήγαγε την 26η Μαρτίου και κατόπιν δολοφόνησε και τα τρία μέλη μιας δημοσιογραφικής αποστολής από τον Ισημερινό σε περιοχή των συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ