ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον εννέα άμαχοι νεκροί από επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον εννέα άμαχοι νεκροί από επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας

Τουλάχιστον 9 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν αργά χθες το βράδυ οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, δήλωσαν Αφγανοί αξιωματούχοι, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι μάχες συνεχίζονται σε όλο το Αφγανιστάν.

Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Αφγανοί άμαχοι καθημερινά στη χώρα τους, όπου εντείνονται οι μάχες από τον περασμένο μήνα που οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ετήσια εαρινή επιχείρησή τους κατά των δυνάμεων ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Μεταξύ των θυμάτων της χθεσινοβραδινής επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται συγγενείς του προέδρου της Γερουσίας Φάζελ Χάνι Μουσλιμγιάρ, αναφέρει το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ σε ανακοίνωσή του.

Οκτώ άμαχοι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί, τραυματίστηκαν επίσης από την επιχείρηση αυτή που έγινε στην περιοχή Σαπάχαρ, η οποία βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα Τζαλαλαμπάντ της επαρχίας Νανγκαρχάρ, πρόσθεσε.

"Αντιπροσωπεία εστάλη από την Καμπούλ για να ερευνήσει το περιστατικό", δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης Αταουλάχ Χογιάνι, σύμφωνα με τον οποίο οι 9 νεκροί και οι 8 τραυματίες ανήκαν όλοι στην οικογένεια του προέδρου της Γερουσίας.

Την ίδια ώρα ορισμένοι ντόπιοι υπολογίζουν τους νεκρούς της επιχείρησης αυτής σε 12 και τους τραυματίες σε 28.

Οι άμαχοι είναι πολύ συχνά εκείνοι που καταβάλλουν το μεγαλύτερο τίμημα των επιχειρήσεων των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και του συνασπισμού του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα όταν εξαπολύονται αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων των Ταλιμπάν ή του Ισλαμικού Κράτους.

Η τελευταία απώλεια αυτού του είδους, στις 2 Απριλίου, αφορούσε περιστατικό κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 36 άνθρωποι, οι 30 από τους οποίους ήταν παιδιά. Αυτοί σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή που έγινε κατά ενός θρησκευτικού σχολείου στην επαρχία Κουντούζ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάλλου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν από την Αποστολή του ΟΗΕ Αρωγής στο Αφγανιστάν, συνολικά 763 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.495 τραυματίστηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του φετεινού έτους στο Αφγανιστάν. Περίπου ο ίδιος αριθμός νεκρών και τραυματιών είχε καταγραφεί και τους τρεις πρώτους μήνες των δύο προηγούμενων ετών.

Η βία έχει εξαπλωθεί στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες κατά τις οποίες μαίνονται σφοδρές μάχες σε επαρχίες που εκτείνονται από την Μπανταχσάν, την Μπαγλάν και την Φάριαμπ στον βορρά ως την Φάραχ στα δυτικά, όπου οι Ταλιμπάν απειλούσαν μάλιστα για σύντομο χρονικό διάστημα να καταλάβουν την πρωτεύουσα της, και την Γάζνι στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν εξάλλου σήμερα ότι τώρα απειλείται σοβαρά μια κεντρική περιοχή στην επαρχία Ουρουζγκάν, η οποία βρίσκεται πάνω σε κεντρική αρτηρία διέλευσης των επαρχιών Χελμάντ και Κανταχάρ, οι οποίες έχουν σημαντική παραγωγή ναρκωτικών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Κόρα που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας έχουν εγκαταλείψει το συγκρότημα γραφείων του κυβερνήτη και τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας, αλλά οι μάχες συνεχίζονται, δήλωσε ο Χαγιατουλάχ Φάζλι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου.

Το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας επιβεβαίωσε ότι γίνονται μάχες, αλλά διέψευσε τις πληροφορίες ότι η περιοχή αυτή, η οποία πλήττεται από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες, έχει καταληφθεί. Οι Ταλιμπάν έχουν κυκλοφορήσει βίντεο Αφγανών στρατιωτών που έχουν αιχμαλωτίσει στην περιοχή, οι οποίοι παροτρύνουν τους άλλους να μην πολεμούν κατά των Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS